reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple hodlá sloučit aplikace pro macOS a iOS

27.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Apple hodlá sloučit aplikace pro macOS a iOS
Apple spustil projekt Marzipan, v jehož rámci se bude snažit uspět tam, kde Microsoft selhal. Chce totiž sloučit dva nyní rozdílné světy operačních systému macOS a iOS tak, aby aplikace mohly pracovat na obou. 
Nyní si aplikace pro macOS a iOS žijí v oddělených světech, což chce Apple brzy změnit pomocí projektu s kódovým označením Marzipan, které bychom spíše očekávali jako další název pro novou verzi Androidu, ale o to nejde. Důležité je, že vývojáři aplikací dostanou možnost tvořit unifikované aplikace pro desktopové/notebookové počítače i pro tablety a telefony firmy Apple. To by tak rovněž znamenalo, že alespoň do jisté míry sloučí i obchody s aplikacemi, přičemž Apple má s obchodem v macOS podobný problém jako Microsoft, a sice ten, že je mnohými uživateli ignorován. 
 
 
A pokud je obchod v macOS takto znám, není divu, že vývojáři mají pramalou motivaci pro něj vyvíjet aplikace zvlášť vedle verzí pro obchod v iOS. Je pak jasné, že tento problém bude unifikováním obou platforem vyřešen a pak už bude pouze na uživatelích, zda vezmou obchod v macOS na milost a také na tom, jak rychle se bude díky Marzipanu zaplňovat. 
 
Je třeba zdůraznit, že Apple se snaží uspět tam, kde se to Microsoftu nepovedlo. Vrátit se můžeme k nástupu Windows 8, které poprvé i na desktopech nabídly rozhraní navržené pro dotykové obrazovky. To byl krok vedle, ovšem problém byl především ten, že Microsoft zároveň nenabídl unikovaný framework pro vývojáře, aby mohli jednotně vyvíjet aplikace pro mobilní i  desktopové systémy, což Apple plánuje. Tento framework přišel později až s Windows 10 Mobile. Aplikace určené pro rozhraní Metro však měly zajistit snadné škálování napříč širokým výběrem displejů, a to od těch telefonních až po 32" monitory. 
 
V praxi ale aplikace určené pro malé obrazovky nevypadaly na těch větších vůbec dobře, a to i ty od Microsoftu, jež nám byly ostatně v některých tlačeny jako náhrada za původní či prostě jako výchozí možnost. Však Metro na desktopu, to představuje především obrovský nevyužitý prostor prázdných oken a je jasné, že čím větší obrazovka a vyšší rozlišení, tím více je tu prostoru, který v rámci zajištění bezproblémového dotykového ovládání na menších displejích zůstane v desktopové verzi ladem. Zkrátka a dobře, pokud pro uživatele nefungovala obrazovka Start ve Windows 8, pak pro ně nemohly fungovat ani stejně pojaté aplikace. 
 
 
Otázka tak je, jak se s tímto popere Apple, který však ale s největší pravděpodobností neudělá to samé co Microsoft a nepodřídí této věci vzhled a funkčnost samotného macOS tak, jak to předvedly Windows 8. Pokud půjde pouze o možnost provozovat na macOS stejné aplikace jako na iOS, jistě tím nikdo uražen nebude. Ale to se teprve ukáže. 
 


reklama