reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple má ve svých příštích displejích využít technologii "kvazi" Mini-LED

10.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Apple má ve svých příštích displejích využít technologii "kvazi" Mini-LED
Server DigiTimes odkazující se na své zdroje uvádí, že Apple se chystá ve svých produktech využít technologii Mini-LED. Ta se uplatní jako náhrada podsvícení pomocí klasických LED a nabídne kvalitnější obraz.
Podsvícení pomocí Mini-LED se má týkat budoucích počítačů iMac a MacBook a také tabletů iPad. Očekávat bychom mohli širší barevný gamut a také mnohem vyšší kontrast, než jaký umožní klasické podsvícení pomocí LED, okrajové i přímé. Podpora HDR tak nebude problém, pokud se využije také systém nerovnoměrného podsvícení (Local Backlight Dimming).  
 
 
Dozvídáme se konkrétně třeba o 31,6" počítači iMac, který by měl přijít na trh už v tomto nebo v příštím kvartálu. Využít má displej s podsvícením pomocí cca 500 LED, a to každou s velikostí 600 mikronů. Takové LED má poskytnout japonská společnost Nichia.
 
V titulku jsou ale uvedeny "kvazi" Mini-LED, neboť dle Digitimes nemá jít o opravdovou technologii známou jako Mini-LED, která využívá dle standarduještě menší světelné diody. Zájem firmy Apple o 600mikronové LED by ale měl jejich výrobcům zajistit prostředky k dalšímu výzkumu, aby opravdové Mini-LED mohly být vyráběny spolehlivěji s vyšší výtěžností, a mohly tak být i levnější. 
 
S novým typem podsvícení mají dorazit také 10 až 12palcové iPady, ovšem tady se už mají uplatnit diody od Epistar, a to v počtu až 10.000, přičemž dané tablety máme očekávat až na začátku roku 2021. Samotné displeje by měla vyrábět společnost LG a jednotku pro podsvícení (BLU) zase firma Radiant Opto-Electronics. Co se týče MacBook Pro, ty prý měly s novými malými LED dorazit také už letos, ale nakonec by mohly být vypuštěny na trh stejně jako ony iPady až někdy za dva roky. 
 
Kdo by tak čekal, že brzy přijde revoluce, která přinese náhradu technologie LCD za něco lepšího, může čekat dál. Jak to vypadá, bude to spíše o podsvícení, jímž se firmy budou snažit alespoň přiblížit se novodobému ideálu v podobě technologie OLED. A Mini-LED by to opravdu mohly zařídit, pokud jich bude v displeji dost na to, aby mohlo být podsvícení řízeno v dostatečně jemném rastru. Počet 500 je na to ještě málo, ale 10.000 už vypadá použitelně, zvláště pak na pouhém 10 či 12" panelu. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama