reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple má zaplatit pokutu 1,84 mld. EUR za monopolní praktiky u streamovacích služeb

5.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple má zaplatit pokutu 1,84 mld. EUR za monopolní praktiky u streamovacích služeb
Apple má na půdě EU další problém. Jeho monopolní chování v oblasti audio streamovacích služeb totiž vyústilo ve vysokou pokutu 1,84 mld. EUR (téměř 47 mld. Kč). Stížnost, ze které pokuta vzešla, má na svědomí konkurenční Spotify.
Společnost Apple má úspěšný App Store a slušně vydělávající systém provizí. To je ale trnem v oku jiným společnostem, kterým se nechce platit tyto vysoké poplatky. Vznikl z toho nejen spor se společností Epic Games, který vyústil v nutnost otevření iOSu alternativním obchodům s aplikacemi, ale i v další soudní tahanici, kterou iniciovalo Spotify. Její stížnost z roku 2019 rozběhla vyšetřování úřadů EU o dva roky později. Spotify se nelíbilo, že systém provizí automaticky znevýhodňuje jeho službu kvůli nutnosti navyšovat cenu o téměř třetinu, zatímco Apple si u své služby Apple Music takovou přirážku sám sobě logicky platit nemusí.
 
Spotify navíc ani podle pravidel obchodu s aplikacemi nesmí odkazovat zákazníky na externí možnosti platby, což je možnost, jak se provizím vyhnout. A jako takovou ji také Spotify celou dobu používalo, takže Applu nemuselo nic platit, když uživatel objednal předplatné např. na stránkách Spotify. Nicméně nemožnost odkázat na tuto možnost platby je dle jeho názoru monopolní praktikou, která ho znevýhodnila v konkurenčním boji. A evropské úřady daly Spotify za pravdu.
 
Applu tak nařídily nemalou pokutu ve výši 1,84 mld. EUR (rovné 2 mld. USD, resp. 46,7 mld. Kč). Abychom si to ale dali do kontextu, čistý zisk Applu za poslední čtvrtletí byl 33,9 mld. USD, takže jde o zisk za něco málo přes 5 dní. Spotify verdikt vítá, Apple se však odvolal, takže tahanice bude pokračovat dál.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama