reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fortnite se vrací na Apple iOS, ale jen v rámci EU

26.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Fortnite se vrací na Apple iOS, ale jen v rámci EU
Otevření operačního systému Apple iOS platebním systémům a obchodům s aplikacemi třetích stran se už začíná projevovat. Epic Games oznámil, že se na iOS vrací oblíbená hra Fortnite. Stane se tak ale jen v EU.
Dnes jsme vás informovali, že na nátlak EU a jejího zákona Digital Markets Act (DMA) byl Apple nucen otevřít svůj systém iOS třetím stranám, přičemž se tak stane od verze iOS 17.4. Ty tak nyní mohou provádět platby v rámci aplikací i mimo platební systém Applu, stejně tak je umožněna existence alternativních obchodů s aplikacemi. To přináší větší otevřenost, na druhou stranu také větší bezpečnostní rizika (pokud se stal problém, postaral se o to Apple, což už nebude nyní platit, pokud nastane potíž s aplikací nainstalovanou mimo systém Applu). To s sebou nese i návrat firem, které kvůli politice Applu na platformu iOS nechtěly, nebo na ní omezovaly své služby.
 
 
Jednou z prvních je nepřekvapivě Epic Games, kvůli němuž vlastně celý poprask před lety začal. Ten už pár hodin po zprávě Applu přidal vlastní oznámení, že se v rámci EU vrací hra Fortnite na platformu iOS. Přijde sem i jeho alternativní obchod s aplikacemi Epic Games Store, zatím ale není jasné, kdy se tak stane. Víme jen to, že se tak má stát letos, což je vzhledem k tomu, že je teprve konec ledna, poměrně dost široký časový úsek. Fortnite nebyl na platformě iOS dostupný více než 3 roky kvůli banu ze strany Applu, neboť Epic porušoval pravidla App Store, kdy do aplikace propašoval vlastní platební systém. Dá se předpokládat, že další společnosti budou následovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama