reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple MacBook od příštího roku využije 12jádrové 5nm CPU s architekturou ARM

25.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple MacBook od příštího roku využije 12jádrové 5nm CPU s architekturou ARM
Už dlouho kolují světem zprávy, že Apple u svých počítačů Mac a notebooků MacBook přejde z procesorů Intel na své vlastní čipy založené na architektuře ARM. Mělo by jít o 5mm procesory s až 12 jádry.
O přechodu Applu z procesorů Intel na vlastní čipy založené na architektuře ARM pro počítače Mac a MacBook se hovoří už dlouho. Nyní se objevují další detaily. Jde o projekt Kalamata a počítače Applu by tak od příštího roku měly začít využívat procesorů, které vzejdou z čipů Apple A14 a které se mají objevit i v telefonech iPhone 12. To dává tušit, že budou mít velmi nízkou spotřebu. Vyrábět je má TSMC pomocí 5nm procesu, což je další indicie k předpokladu vysoké efektivity. Celkem zde má být 12 jader, přičemž tu bude 8 výkonných jader Firestorm a 4 úsporná jádra Icestorm. Výroba nových CPU by měla začít už koncem letošního roku.
 
Apple MacBook Pro
 
Apple si od nových procesorů slibuje zejména to, že nebude závislý na Intelu a jeho (ne)schopnosti uvést potřebné procesory na trh. Apple si pak také bude moci lépe řídit výkony svých procesorů, dosahovat nižší spotřeby i vyšší výdrže a další výhodou má být o 40 až 60 % nižší cena. To by mohlo umožnit jít s cenou výsledných produktů o něco níže při zachování vysokých marží a uvrtání mnohem většího počtu zákazníků do ekosystému Apple.
 
Především by šlo ale o to, že by se značně zvýšil počet lidí, kteří by měli snazší přístup k novým službám společnosti Apple, což je v dlouhodobém horizontu pro Apple mnohem lukrativnější oblast než prodej hardwaru. Hovoří se o tom, že by díky nižším cenám mohly prodeje MacBooků vzrůst o 50 %. Ostatně se předpokládá, že se čipy na bázi ARM objeví nejprve v low-endovém modelu, který by měl nahradit již nevyráběný 12" MacBook. Nyní je nejdůležitější otázkou to, jak si s novou architekturou CPU poradí software. Fakt, že ARM verze mnoha programů existují pro iOS a iPadOS, by nicméně mohl pomoci.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama