reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple nedoporučuje zakrývat webkameru MacBooku. Kvůli poškození displeje

12.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Apple nedoporučuje zakrývat webkameru MacBooku. Kvůli poškození displeje
Na oficiálních stránkách podpory se objevilo doporučení, ve kterém Apple uživatelům radí nepoužívat kryty pro kameru na svých MacBoocích. Místo toho doporučuje spoléhat na diodu indikující aktivní kameru.
Pro někoho nezbytný nástroj při práci, studiu či zábavě, pro jiné bezpečnostní strašák. Řeč je o webkameře, která může být skvělým sluhou, ale také zlým pánem – především při napadení počítače hackery. Debata o tom, zda má smysl zakrývat webkameru, se rozjela v roce 2016, kdy se na internetu objevil snímek Marka Zuckerberga, v jehož pozadí byl notebook –⁠ nejspíš patřící právě zakladateli Facebooku –⁠ s kamerou přelepenou páskou. Tento způsob ochrany soukromí potom podpořil třeba také šéf FBI, podle kterého „by lidé měli převzít odpovědnost za vlastní bezpečnost“.
 
 
K zakrytí kamery postačí běžně dostupná lepící páska, ale pokud alespoň čas od času používáte počítač např. k videohovorům, nejedná se o příliš praktické řešení. Proto řada uživatelů používá speciální krytky, kterých na trhu najdete spoustu a jejich cena je obvykle mizivá. Právě před touto vychytávkou k ochraně soukromí ovšem varuje Apple v příspěvku, který se nedávno objevil na oficiálních stránkách podpory. Možná vám v hlavě bleskne myšlenka, že americká společnost se tímto krokem snaží ponechat otevřená vrátka pro špehování uživatelů, ale těmto konspiracím se raději vyhněme. Důvod je totiž mnohem prostší, neboť nesprávným používáním krytky webkamery může dojít k poškození displeje.
 
Podle Applu je totiž mezera mezi víkem a základnou s klávesnicí velmi úzká, proto může dojít k problému po uzavření MacBooku. Můžeme předpokládat, že s touto radou přichází Apple po zkušenostech ve svých servisních střediscích, kde možná přibýval počet zákazníků s touto závadou. Společnost doplňuje, že použití krytu může také ovlivnit funkci senzoru okolního světla, který slouží k automatickému nastavení jasu nebo adaptivní úpravě barev prostřednictvím technologie True Tone.
 
 
A jakou alternativu tedy Apple nabízí uživatelům, kteří chtějí chránit své soukromí? Údajně postačí sledovat světelnou diodu vedle objektivu. „Kamera FaceTime HD integrovaná do počítače Mac je navržena s ohledem na vaše soukromí a používá indikátor, který svítí zeleně, když je kamera aktivní. Takže budete vždy vědět, kdy je kamera zapnutá.“ Podle Applu byla webkamera navržena tak, aby nemohla být spuštěna bez aktivace zelené diody. Nutno ovšem podotknout, že v minulosti se mnohokrát objevil škodlivý software (minimálně na počítačích s Windows), který zvládl toto omezení obejít.
 
Apple také doporučuje nastavit, které aplikace mohou přistupovat k webkameře. Pokud se uživatel přesto rozhodne místo softwarové ochrany používat hardwarovou krytku, neměla by mít podle výrobce tloušťku vyšší než běžný list papíru, tedy 0,1 mm. Také by se uživatelé měli vyvarovat krytům, které zanechávají zbytky lepidla.
 


reklama