reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple odmítá vracet peníze za filmy odebrané z iTunes

17.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Apple odmítá vracet peníze za filmy odebrané z iTunes
Máme tu další jasný příklad toho, že v rámci digitální distribuce obohacené o DRM má zákazník zcela reálné vyhlídky na to, že jím zakoupené zboží může jednoho dne prostě zmizet, a to bez náhrady. 
V minulosti to bylo prosté, audiovizuální materiály jsme si kupovali na fyzických nosičích, z nichž jsme si mohli dělat kopie pro vlastní potřebu. Ve světě digitální distribuce a DRM ochran je to ale zcela jiné, zákazník sice zaplatí za zboží stejně jako dříve, ale to znamená pouze to, že to se zařadí do jeho knihovny, ať už jde o iTunes nebo třeba Steam. V tom právě hraje velkou roli DRM, protože bez něj funguje například GOG a tato herní prodejní platforma nám dává možnost si instalace zakoupených her prostě stáhnout a zazálohovat dle libosti. 
 
 
Anders G da Silva se nyní podělil se svou komunikací s firmou Apple, a to na základě toho, že z jeho knihovny na iTunes zmizelo několik filmů, které si dříve koupil. 
 
​  
Odpověď firmy Apple na jeho dotaz byla prostá. Ve zkratce mu bylo sděleno, že dané filmy už nejsou k dispozici, protože je poskytovatel obsahu stáhl z nabídky iTunes v Kanadě. Náhradou dostal možnost virtutálně si půjčit filmy v hodnotě 6 dolarů. Čili ekvivalentem v 80. letech by mohl být případ, že by u nás zazvonil prodejce a bez dovolení by si z naší knihovny vytáhl a odnesl videokazety s tím, že už je nemá v nabídce. V každém případě da Silva dostal náhradou 6 dolarů za filmy, které mohly stát mezi 30 a 60 dolary a Apple to považuje za vyřízené. 
 
Anders G da Silva se pochopitelně proti tomu ohradil a díky tomu se dozvěděl, že Apple nepovažuje svůj Store či iTunes za obchod, ale pouze za tzv. store front a jako takový jen poskytuje skutečným prodejcům platformu či místo pro prodej jejich zboží. Proto tak může nabízet jen to, co mu bylo těmito prodejci dáno k dispozici a také bylo uvedeno, že peněžité náhrady se časem snižují, takže da Silva dle toho nemá právo na vrácení peněz. 
 
Čili pokud tomu máme dobře rozumět, my si zboží na iTunes nekupujeme, my si je jen pronajímáme na jistou dobu, o jejíž délce rozhodne někdo jiný. Tento model navíc pomalu začíná zasahovat i do prodeje fyzických produktů a ne jen těch složených z jedniček a nul. Stačí se podívat na případ farmáři vs. John Deere, abychom zjistili, že dnes si můžeme koupit třeba i traktor, abychom pak zjistili, že jej v podstatě ani nevlastníme. Alespoň ne tak, jak bychom si představovali dle definice slova vlastnit. 
 


reklama