reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple se odvolal, chce nad Epic Games úplně vyhrát

13.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Apple se odvolal, chce nad Epic Games úplně vyhrát
Společnost Epic Games nedávno zkusila vyhovět požadavkům firmy Apple, čili souhlasila s podmínkami a zaplatila dlužnou částku. V Apple se ale rozhodli, že Sweeneymu nevyhoví a naopak jej ještě vykoupou v jeho opovážlivosti.
Tim Sweeney se tak nedávno rozčiloval nad tím, jak Apple jeho firmě Epic Games neobnovil vývojářský účet, čímž dále blokuje hru Fortnite na své platformě, ačkoliv Sweeney souhlasil se stanovenými podmínkami a poslal dlužné miliony dolarů. Společnost Apple se totiž rozhodla, že až do opravdového ukončení soudního sporu firma Epic Games nebude mít příležitost využívat svůj vývojářský účet, což ovšem může trvat i roky a nyní to vypadá, že Apple chce dosáhnout u soudu přesvědčivého vítězství namísto kompromisního rozhodnutí, ačkoliv i to firma dříve označila za "jednoznačnou výhru". A výhra to skutečně byla, alespoň na body, neboť v devíti z deseti bodů se soud přiklonil na stranu Apple, ale zbývající bod může představovat skutečně značný výpadek příjmů. 
 
 
Společnost Apple se tak nyní odvolala a zřejmě chce vyhrát i v případě rozhodnutí soudu, který stanovil, že Epic Games mají možnost aktivně nabízet svůj způsob placení třeba formou odkazů na externí stránky, a tím se vyhnout poplatkům, respektive zasílání podílu z plateb firmě Apple. Dle serveru TechCrunch se tak Apple nyní odvolal, a soud se tak protáhne. 
 
Není přitom divu, že Apple se s touto věcí nechce smířit, ostatně minulý rok odstranil hru Fortnite z nabídky svého obchodu právě až poté, co do ní Epic přidal možnost platit v rámci mikrotransakcí přímo jemu, a vyhnul se tady 30% poplatkům firmě Apple. 
 
Soud tak byl požádán o odklad, neboť už v prosinci mělo vstoupit v platnost jeho rozhodnutí vymazat z podmínek tzv. "anti-steering" pravidla, která Apple dostal 10. září nařízeno uvést do praxe ve lhůtě 90 dní. Na to mimochodem již stačily reagovat některé firmy jako poskytovatel Paddle, který už ohlásil, že brzy nabídne nový platební systém. 
 
Nyní to ale vypadá, že tato změna vůbec přijít nemusí a bude se o ní opět jednat, stejně jako se bude jednat o dalších bodech, v jejichž případě ale rozhodnutí soudu zase nevyhovuje firmě Epic Games. Ta už se dříve odvolala a jde jí především o to, aby soud uznal, že Apple zneužívá své dominantní postavení coby monopol. 


reklama