reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple si prý plánuje tři 3nm SoC pro počítače Mac: Ibiza, Lobos a Palma

8.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Apple si prý plánuje tři 3nm SoC pro počítače Mac: Ibiza, Lobos a Palma
Už na rok 2023 by si měla společnost Apple chystat nová SoC pro své počítače Mac, a to vyráběná pomocí 3nm procesu. Jde pochopitelně o firmu TSMC a údajně pak o čipy zvané Ibiza, Lobos a Palma.
Apple jako přední zákazník firmy TSMC má přístup k jejím nejpokročilejším výrobním procesům, přičemž my jsme se právě od TSMC nedávno dozvěděli aktualizované informace o tom, kdy má být k dispozici její N3, krom jiných. Díky tomu můžeme říci, že údajně připravovaná SoC Ibiza, Lobos a Palma by se skutečně mohla objevit v roce 2023, neboť samotná firma TSMC plánuje spuštění výroby procesem N3 ještě na rok 2022, ovšem s tím, že první tržby uvidí vzhledem k poměrně dlouhému zpracování waferů až v dalším roce. Podstatné ale je, že rok 2023 nám tu jednoduše sedí. Co by ale mohla nabídnout zmíněná SoC, která mají být určena pro počítače Mac?
 
 
Vypadá to, že Apple chce nabídnout svou vlastní alternativu i pro takové procesory, jako jsou AMD Ryzen Threadripper či Intel Xeon W, neboť má počítat s vývojem SoC vybavených až 40 procesorovými jádry. 
 
To ale neznamená, že mezi M1/M1 Max a 3nm čipy už nebude nic jiného. Dle The Information v příštím roce uvidíme druhou generaci čipů M právě pro Macy, které mají být založeny na lepší verzi procesu N5 tchaj-wanské TSMC (N4 či N4P?) a uvádí se, že Apple tu již nabídne své první MCM procesory, čili takové, které jsou tvořeny více čipy spojenými v jeden celek pomocí pokročilých technologií pouzdření. A pokud je to pravda, pak je zřejmé, že půjde o technologie nabízené v rácmi TSMC 3DFabric.
 
Čili zmíněné čipy chystané pro 3nm proces TSMC tak budou zřejmě již 3. generace (M3?), která má obsahovat právě SoC Ibiza, Lobos a Palma. V koncových produktech by se mohly objevit možná ještě v první polovině roku 2023, ostatně Apple je obvykle tím prvním zákazníkem, který využívá nejnovější procesy firmy TSMC. A pokud ta chce první 3nm čipy svým zákazníkům dodat na začátku roku 2023, bude to právě nejspíše něco z trojice SoC Ibiza, Lobos, či Palma.
 
Ukazuje se tak, že Intel skutečně bude muset nasadit velice rychlé tempo, pokud má splnit svůj slib a přinutit Apple k návratu mezi své zákazníky a k x86, anebo Cupertinu alespoň ukázat, že rozhodnutí odejít bylo z dlouhodobého hlediska špatné. K tomu ale povede ještě dlouhá cesta. 


reklama