reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple stahuje 1,8 milionů vadných baterií

24.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
Apple stahuje 1,8 milionů vadných baterií
Před více než týdnem oznámila společnost Dell, že stahuje 4,1 milionu vadných baterií založených na technologii Sony. Nyní se to samé děje u společnosti Apple, která využívala stejný typ baterií. Jedná se o baterie 12-palcových notebooků...
Před více než týdnem oznámila společnost Dell, že stahuje 4,1 milionu vadných baterií založených na technologii Sony. Nyní se to samé děje u společnosti Apple, která využívala stejný typ baterií. Jedná se o baterie 12-palcových notebooků iBook G4 a 12 i 15-palcových verzí notebooků PowerBook G4 vyrobených mezi říjnem 2003 a srpnem 2006. Ostatní společnosti vyjma Dellu a Apple používají trochu jiný systém baterií.



Společnosti Apple bylo zatím nahlášeno devět případů přehřátí, z toho dvakrát došlo k menšímu požáru a poškození počítače. Naštěstí nebyla zaznamenána žádná zranění. Celkem se problém týká 1,8 milionu baterií, 1,1 milionů je v USA, dalších 700.000 kousků notebooků s těmito bateriemi bylo prodáno přes internet do celého světa.

Příčinou jsou prý mikroskopické kovové částečky, které v případě, že dojde ke kontaktu s jinou částí baterie, mohou způsobit zkrat. Obyčejně se prý článek baterie, kde vzniknul zkrat, vypne, ale ve vzácných případech se může baterie vznítit.

Podle společnosti Sony přijde celá výměnná akce baterií pro Dell i Apple na 20 až 30 milionů jenů, což je asi 172 až 258 milionů dolarů.

Zdroj: news.zdnet.com, www.arstechnica.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama