reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple údajně testuje novou Siri, měla by vytvářet věty ve stylu systému GPT

18.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple údajně testuje novou Siri, měla by vytvářet věty ve stylu systému  GPT
Když byl před více než 11 lety představen digitální asistent Apple Siri, byla to velká událost. Od té doby ale moc nedrží krok s konkurencí. Apple by však už měl testovat nový systém pro generování přirozených vět. 
Digitální asistent Apple Siri byl představen v říjnu 2011, což už je pěkně dlouhá doba. V tom čase šlo o velmi pozoruhodný počin a Apple ukázal, že patří ke společnostem schopným uvádět inovativní produkty. Jenže digitálních asistentů se vyrojilo mnoho, navíc byl jejich vývoj většinou rychlejší a lepší. V dnešní době už Siri navzdory vylepšením působí dost archaicky, což je u prémiového výrobce, jakým je Apple, docela ostuda. V posledních týdnech se navíc vyrojily nové systémy využívající umělé inteligence pro všechny fáze interakce se strojem od rozpoznávání přes pochopení až po vygenerování odpovědi v přirozeném jazyce. I když Siri obsahuje části strojového učení, v zásadě jde o systém využívající naskriptované situace (pomocí předpřipravených šablon). 
 
Apple Siri
 
Proslýchá se však, že v Applu už zkouší nový systém, který by měl digitálnímu asistentovi přidat možnost generování lepších odpovědí v přirozeném jazyce pomocí systémů AI podobně, jak to umí třeba v poslední době všude zmiňovaný GPT. Kódové označení projektu má být Bobcat a hovoří se o tom, že by se měl nejprve podívat do systému tvOS, který najdeme v Apple TV a HomePod. Napovídá tak betaverze systému tvOS 16.4. Podobný kód prozrazující možné budoucí využití nového asistenta ale ukazují i betaverze iOS, iPadOS a macOS. Nepředpokládá se však, že by šlo o natolik komplexní systém, jako je celý chatbot ChatGPT. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama