reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple varuje, LCD s nanovrstvou snesou jen originální hadříky

12.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Apple varuje, LCD s nanovrstvou snesou jen originální hadříky
Apple včera uvedl do prodeje nové profesionální desktopové stanice a s nimi také monitory Pro Display XDR. Ty stojí v základu pět tisíc dolarů a za další tisícovku dostaneme verzi se speciální nanovrstvou. 
Apple Pro Display XDR uvedené na trh po boku počítačů Mac Pro Tower jsou monitory, které nabízí velice zajímavé specifikace včetně rozlišení 6016 x 3384 pixelů. Dalo by se říci, že v jejich případě výrobce skutečně nedělal kompromisy, ale také nás holý monitor bez stojanu přijde přinejmenším na pět tisíc dolarů. 
 
 
Vedle toho se dozvídáme, že za příplatek 1000 dolarů získáme monitor s panelem ošetřeným jistou nanovrstvou, která má potlačovat odrazy v panelu, a to při zachování vysokého kontrastu. Apple nyní přitom varuje, že pokud nebudeme používat výhradně jeho čisticí hadříky, můžeme si tuto drahou vrstvu nevratně poškodit.
 
V případě běžných monitorů je základní poučka ta, že se nesmí používat pro jejich čištění rozpouštědla. Použít ale můžeme čistou vodu a kvalitní jemný hadřík, jež onou vodou trošku navlhčíme, nebo některý ze speciálních roztoků. Apple ale uvádí, že hadřík určený pro čištění Pro Display XDR s nanovrstvou by měl být suchý a nenavlhčený vodou či jinou tekutinou. Pokud tedy povrch monitoru nebude hydrofobní, oleofobní, koblihofobní a vůbec neupatlatelný, nastupuje otázka, jak se vůbec bude moci čistit, když na něj dle výrobce můžeme nastoupit jen se suchým hadříkem. 
 
Další věc je ta, že jeden hadřík zákazníci dostanou v základním balení, ale o další budou muset už případně žádat samotnou podporu firmy Apple, jinde totiž nebudou k dispozici. Kvůli tomu zatím ani není jasné, kolik vůbec bude stát, ostatně pořizovací cena stojanu (999 USD) a pouhého VESA adaptéru (199 USD) nenaznačuje, že to bude za hubičku. Alespoň že samotný hadřík bude možné vymáchat ve vodě a mýdle, ale pak bude nutné jej před dalším použitím nechat dokonale usušit.
 
Tak snad aby pracovníci k novým Pro Display XDR s nanovrstvou fasovali také roušky a semišové rukavice. 
 
Zdroj: KitGuru 


reklama