reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple ve své betě macOS odhaluje chystaný hardware od AMD

10.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Apple ve své betě macOS odhaluje chystaný hardware od AMD
Společnost Apple nemá žádný problém s využitím hardwaru, který aktuálně považuje za lepší či vhodnější pro své systémy a vypadá to, že hardware od AMD získá v počítačích Mac větší zastoupení než dříve. Který to ale bude?
Ale nemůžeme se divit, že AMD si u firmy Apple získává stále větší pozornost. Na konci minulého roku jí začalo dodávat grafické čipy Navi 14, které mají na rozdíl od Radeonů RX 5500 XT plnou výbavu a se začátkem roku 2020 přišly na řadu nové mobilní procesory Ryzen 4000, které vypadají velice dobře a dávají co proto i mnohem žravějším desktopovým modelům. Zmínit můžeme také grafiky Vega II Pro Duo pro Mac Pro z minulého roku a z předešlých také GPU Polaris a Vega. Nyní to vypadá, že Apple ve využití produktů od AMD bude pokračovat, což je vcelku pochopitelné.
 
 
To je dobrá zpráva i pro nás, neboť my se můžeme dozvídat o novinkách, které datamineři vyšťourají z betaverzí systému macOS. Aktuálně je to verze Catalina 10.15.4, která nese zmínky o čipech AMD Navi 12, Navi 21, Navi 22 a Navi 23. Všechny čtyři modely už byly také zmíněny v aktualizacích pro Linux a očekáva se, že půjde již o grafické čipy založené na architektuře RDNA 2.0, od níž se očekává vyšší výkon na takt a také podpora ray tracingu (ale ne nutně na všech). 
 
Dle spekulací mají Navi 12 a 21 patřit maximálně do střední třídy, takže o nich by šlo uvažovat jako o ohlášeném refreshi aktuálních karet RX 5500 až 5700. To je pochopitelně jen odhad a pak bychom se mohli dohadovat, zda takový refresh by mohl být už verze RDNA 2.0. Logicky vzato by to nemělo připadat v úvahu a Navi 12 a 21 by pak měly být základ pro karty, které by přišly jako náhrada za dnešní Navi ve stejném stylu, jako v případě generace Polaris přišly nové RX 500 namísto starších RX 400. 
 
V případě Navi 22 a Navi 23 už může jít právě o očekávané hi-end Navi s RDNA 2.0 a podporou ray-tracingu. Zde tak AMD už nemá na co navázat, neboť pořádný hi-end nemělo na trhu už dlouhá léta, čili co výsledné karty nabídnou, to můžeme jen hádat. 
 
Ve zmíněném OS také byly nalezeny zmínky o celkem několika generacích procesorů AMD, z nichž tři jsou již známé, zato další je řada Renoir ohlášená na CES 2020. Apple se tak procesorům/APU Renoir nejspíše nevyhne a vzhledem k jejich udávaným kvalitám ani není divu. 
 
Zdroj: TechSpot


reklama