reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple zrušil a záhy odblokoval vývojářský účet Epic Games, zákon DMA zafungoval

11.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple zrušil a záhy odblokoval vývojářský účet Epic Games, zákon DMA zafungoval
Boj mezi Epic Games a Applem se ani s novou legislativou ze začátku moc nezklidnil. Apple sice musí umožnit jiným vytvářet alternativní obchody s aplikacemi, ale stále má možnost zrušit vývojářské účty, což tak učinil a už i obrátil své rozhodnutí.
Nový evropský zákon Digital Markets Act (DMA) přinutil společnost Apple umožnit ostatním firmám vytvářet alternativní obchody s aplikacemi a používat také alternativní platební metody. Toto přichází na iOS s jeho verzí 17.4. Tento krok EU je dost diskutabilní, neboť se vlastně nemůže ani najít shoda na tom, zda je to vlastně dobře nebo špatně. Najde se spousta lidí, kteří tyto kroky vítají (paradoxně jde mnohdy o ty, kteří Apple nemají a nijak je to neovlivní), i spousta lidí, která to považuje za nesmyslné zásahy do podnikání firem a jejich byznys strategie. Vše vzniklo ze sporu Epic Games s Applem, který ve svých podmínkách zakazuje alternativní platební metody, přičemž Epic Games ve své hře Fortnite porušil tyto zásady, které se zavázal dodržovat. Nakonec z toho byl letitý spor, jehož výsledkem je vítězství Epicu.
 
Apple tak byl nucen uvolnit své podmínky v iOSu na půdě EU, ty ale stejně nastavil nakonec tak, aby se vlk (EU) nažral a koza zůstala [relativně] celá. Nadále vyžaduje další různé poplatky z aplikací, také je zde např. 30denní lhůta, kdy evropské zařízení nacházející se měsíc mimo Evropu ztratí možnost aktualizovat a instalovat nové aplikace z alternativních obchodů.
 
O rozruch se ale postaralo především další pokračování kauzy s Epic Games. Nový vývojářský účet Epic Sweden AB byl totiž Applem zablokován, takže byl vyhozen z Apple Developer Programu. Podle Applu bylo důvodem minulé i současné chování Epicu, které nadále porušuje podmínky setrvání ve vývojářském programu. Ten se bránil naopak tím, že takový krok je výrazným porušením zákona DMA a jasnou ukázkou toho, že Apple nehodlá ani s tímto zákonem v platnosti vstup konkurence na iOS. Situace se ale během dvou dní změnila. Zatímco k zablokování došlo ve středu, už ve čtvrtek začala Evropská komise toto zrušení účtu vyšetřovat a v pátek už byl účet Epicu obnoven.
 
Apple se nechal slyšet, že se s Epicem na základě vzájemných rozhovorů dohodl na tom, že Epic Sweden AB bude dodržovat stanovená pravidla Apple Developer Programu, což mu umožní vytvořit a zprovoznit svůj alternativní obchod s aplikacemi. Epic následně řekl, že to vysílá jasný signál toho, že Evropská komise dokáže v těchto záležitostech jednat rychle a vynucovat dodržování zákona DMA.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama