reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APU z PlayStation 5 v testu: rychlejší celočíselné výpočty, ale FPU trpí

16.9.2021, Jan Vítek, aktualita
APU z PlayStation 5 v testu: rychlejší celočíselné výpočty, ale FPU trpí
Dobře víme o tom, že AMD vyslalo na trh také svá nepovedená APU, která se nemohla dostat do konzolí PlayStation 5 a s deaktivovanou grafikou se namísto toho prodávají jako 4700S. Díky tomu se můžeme podívat na procesorový výkon. 
PlayStation 5 jsou tak stejně jako konzole Xbox vybaveny APU od AMD, které využívá CPU jádra s architekturou x86 a jde v podstatě o Ryzeny. V případě desktopového kitu s čipem 4700S, který mimochodem oficiálně nepatří mezi procesory Ryzen, je tu ale jeden velký rozdíl, který odděluje tento hardware s běžnými procesory pro PC. Dodává se totiž s paměťmi GDDR6 s kapacitou 16 GB a ne s obvyklými DDR4 RAM či s příslušnými sloty (SO)DIMM. 
 
Na první pohled může vysoká propustnost pamětí GDDR6 imponovat, ostatně 448 GB/s, které PS5 díky 256bitové sběrnici nabízí, je pro DDR4 nedosažitelná, ovšem to přichází za cenu vyšších latencí, na něž jsou CPU zvláště citlivé a v tomto ohledu budou DDR4 jistě lepší. 
 
 
Server HardwareLuxx se ostatně dostal k jedné sadě 4700S, kterou podrobil testům, a tak mohl zjistit, že latence pamětí je skutečně vysoká, a to 145 ns, přičemž propustnost není nakonec ani tak dobrá, jak bychom mohli očekávat. 
 
 
Hodnoty jako 62 GB/s při čtení a 76 GB/s při zápisu jsou skutečně vyšší, než jaké se dají získat z běžných DDR4, ale k výše uvedené propustnosti se ani neblíží a rozhodně ani nejde o násobky právě ve srovnání s DDR4. Latence 145 ns je přitom asi dvojnásobná v porovnání s moderními procesory a běžnými paměťovými moduly, což mohlo značně ovlivnit řadu testů a také si můžeme všimnout dle AIDA64 chybějící paměti L3 cache. 
 
Jak se ukázalo, 4700S má především pomalé výpočty v plovoucí řádové čárce, což ovlivnilo i renderovací výkon (Cinebench R20), který je v případě tohoto 8jádrového čipu na úrovni 6jádrového AMD Ryzen 5 3600X. A jak ukazuje následující tabulka IPC testů, trošku lepší jsou naopak výpočty v INT, čili pevné řádové čárce
 
 
Nedá se ale říci, že by šlo o vyloženě špatné či nepoužitelné APU coby základ PC. V mnohých testech se drželo na úrovni starších osmijádrových Intelů 9. generace či Ryzenů 2. generace, ovšem obavy můžeme mít o herní výkon právě kvůli vysoké paměťové latenci. Herní testy však bohužel provedeny nebyly, a to až na CPU test 3DMark TimeSpy Extreme, kde je 4700S na úrovni Core i5-11400F.
 
Celá deska se 4700S a samozřejmě i integrovanou 16GB pamětí GDDR6 přijde na cca 370 eur, čili cca 9500 Kč. A to není tak špatné, když dostaneme hned tři komponenty najednou, nicméně za zhruba stejnou cenu bychom získali i základ sestavy v podobě Ryzen 5 3600X s deskou a rovněž 16 GB paměti, jehož možnosti rozšíření a kompatibilita bude mnohem lepší. Ostatně daná sada vůbec nenabízí M.2 pro SSD a má mít pouze PCIe 2.0 x4, což bude značně omezovat výkon připojené grafické karty. Chváleno také není hlučné chlazení, které ani tak není moc účinné.  


reklama