reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock nabízí malou desku s X570 s 10Gb/s Ethernetem od Intelu

31.1.2020, Jan Vítek, aktualita
ASRock nabízí malou desku s X570 s 10Gb/s Ethernetem od Intelu
Společnost ASRock si připravila další specialitku v podobě základní desky formátu Mini-ITX, která je určena pro moderní procesory Ryzen od AMD. Vybavena je přitom sítí 10GbE od Intelu a její čipová sada X570 si vystačí s pasivním chlazením. 
Jedná se o model ASRock Rack X570D4I-2T, který už dle prvního pohledu nepatří mezi obvyklé herní modely pro moderní počítače do domácností. Nejde o její formát Mini-ITX, ostatně právě i ASRock má v nabídce stejně malou desku s X570, a to X570 PHANTOM GAMING-ITX/TB3, který do herních sestav naopak patří. Jde tu především o výbavu, na kterou poukazuje výběr zadních I/O konektorů. A také samozřejmě jde o název i design, který je velice prostý, respektive se nesnaží být líbivý, jako spíše účelný a je z něj patrné, že tento model si na rozdíl od mnoha ostatních vystačí s pasivním chlazením čipové sady.   
 
 
Pasivní chladiče tu tedy máme celkem tři a vypadá to, že pro čipovou sadu je určen ten u pravého okraje desky. Dále je tu ještě menší vedle paměťových slotů, jež tu jsou sice jen jako SO-DIMM, ale namísto obvyklých dvou jich mámě čtyři. Poslední chladič mezi paticí CPU a slotem PCIe x16 by pak měl být určen pro napájení desky.  
 
 
ASRock Rack X570D4I-2T podporuje všechn procesory Ryzen 2000 a 3000 včetně 105W modelů, dále až 64 GB DDR4-2400 s ECC nebo bez, jediný PCIe x16 samozřejmě podporuje verzi 4.0, dále tu máme jeden M.2 pro 2280 karty rovněž s podporou PCIe 4.0 a dále dva konektory OCulink pro až osm zařízení SATA 6 Gbps. A že jde spíše o serverovou desku, je tu také čip ASpeed AST2500, čili Baseboard Management Controller. 
 
 
Nabídka zadních konektorů by běžného uživatele asi neoslnila, neboť ta se skládá především ze třech RJ-45, z nichž dva využívají Intel NIC X550-AT2 pro až 10GbE a zbylý je 1Gb ethernet s Realtek RTL8211E, dále tu jsou dva USB porty 3.1 a prostý analogový obrazový výstup. Další USB ale můžeme vyvést z headerů a grafická karta může zajistit obrazový i zvukový výstup (svůj výstup na zvuk tato deska nemá, čili ani integrovanou zvukovou kartu). 
 
Na této desce tak můžeme založit silný systém, respektive malý server s až 16jádrovým procesorem a kupou paměti, přičemž díky osmi zařízením SATA může jít i o slušně vybavený fileserver. S příslušnou grafickou kartou pak ani není důvod, proč by nemohlo jít i o výkonné herní PC.  
 
Zdroj: Anandtech


reklama