reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock X570 Aqua: pro Ryzen 3000 a nejnáročnější uživatele

30.5.2019, Jan Vítek, aktualita
ASRock X570 Aqua: pro Ryzen 3000 a nejnáročnější uživatele
Společnost ASRock představila svou základní desku pro procesory Ryzen 3000, která by měla mít výbavu odpovídajícím potřebám těch nejnáročnějších uživatelů. Model X570 Aqua tak pochopitelně počítá i s vodním chlazením. 
ASRock X570 Aqua přijde zákazníky na cca 1000 dolarů, takže bude mnohem dražší i v porovnání s tím nejdražším modelem Ryzenu nové generace, 12jádrovým Ryzen 9 3900X v ceně 499 USD. Takže proč bychom si měli kupovat desku, která sama bude alespoň 2x dražší než její procesor? 
 
 
Musíme se bohužel spolehnout především na popisky, protože X570 Aqua je z velké části pokryta světlou "kapotáží" z hliníku (něco z toho bude možná plastové), a to včetně oblasti procesorové patice. To jasně napovídá, že má pro procesor připraven vodní blok pro chlazení a vidět můžeme také vodní blok zasahující na místo čipové sady a to samé platí i pro napájení procesoru. Můžeme se tak utěšovat, že sice dáme za desku tisíc dolarů, ale máme alespoň zčásti vyřešeno její chlazení včetně procesoru. Jen bude ještě třeba takový detail, a sice mít k dispozici vodní okruh alespoň s pumpou a radiátorem. All-in-one vodníky nám zde neposlouží, leda po úpravě. 
 
 
Zpráva neříká nic o formátu desky, ale dle pozice montážních šroubů jde možná ještě o ATX, ale alespoň o takové dva centimetry rozšířený. Máme tu standardní počet čtyř slotů DIMM zapojených jako Daisy Chain.
 
 
Výbava zadního I/O panelu je velice slušná a zahrnuje i konektory pro Wi-Fi anténu pro Intel "Cyclone Peak", dva RJ-45, přičemž jeden vede ke známému kontroleru AQuantia AQC107 pro 10GbE, pak tu máme 1Gb/s Ethernet Intel i211-AT, dva 40Gb/s porty Thunderbolt 3, obrazová rozhraní Display Port in a HDMI out, atd. 
 
Na desce ještě máme tři sloty PCI Express 4.0 x16, z nichž dva jsou napojeny na procesorovou patici a zbylý na čipset. Mezi nimi pak jsou ještě čtyři sloty po jedné lince 4.0, dále nechybí dva M.2-22110, oba s PCIe 4.0 pro propustnost až 64 Gb/s a šest SATA 6 Gb/s. Samotná deska je vyrobena z osmivrstvého PCB a samotný její poniklovaný měděný monoblok má mít cenu kolem 200 dolarů. ASRock ale nepředpokládá, že by se takových desek prodalo mnoho a rozhodl se k vytvoření omezené 999kusové série. Každá deska tak ponese své unikátní číslo, a to na krytu pod čipsetem. Ta na fotografiích má označení 002/999. 
 


reklama