reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asteroid Bee-Zed: je to starý mezihvězdný imigrant?

22.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Asteroid Bee-Zed: je to starý mezihvězdný imigrant?
Loni plnil stránky astronomických magazínů asteroid ‘Oumuamua, který k nám zavítal na své mezihvězdné cestě. Vypadá to však, že už to není jediný mezihvězdný objekt, o kterém víme. Je tu ještě starý Bee-Zed. 
Bee-Zed, neboli asteroid s nepoetickým jménem (413107) 2015 BZ509, byl objeven už v roce 2015 díky zařízení Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS). Astronomové si všimli, že má velice podivnou, ale stabilní oběžnou dráhu v oblasti Jupiteru, ovšem Slunce obíhá v opačném směru. Nikdo nebyl schopen vysvětlit, jak k tomu došlo. 
 
 
Pokud by Bee-Zed měl vzniknout v naší soustavě a navíc by obíhal v pásu Jupitera, měl by putovat stejným směrem jako on i ostatní planety, asteroidy a jiné objekty. Ty totiž vznikly ze stejného mračna prachu a plynů, které na ně zbylo poté, co se zrodilo Slunce. Jde o protoplanetární disk, jenž se otáčí stejným směrem jako samotná hvězda. Je sice možné, že některé objekty ovlivní přitažlivost jiných, nebo dokonce prudká srážka, ale to nemá být případ asteroidu Bee-Zed. 
 
Bee-Zed v roce 2015 - Large Binocular Telescope Observatory (LBTO)
 
Astronomové po delší době pozorování asteroidu nasbírali dost údajů o jeho oběžné dráze na to, aby mohli vytvořit simulaci, která převinula jeho pohyb 4,5 miliard let do minulosti, kdy se planety naší soustavy teprve tvořily. Ze simulace to vypadá, že asteroid už od té doby nerušeně krouží kolem Slunce v opačném směru v choreografii s Jupiterem, což podporuje názor, že nemůže mít původ u nás.  
 
 
Je tedy pravděpodobné, že pochází z jiné soustavy, která se utvořila ve stejných hvězdných jeslích jako Sluneční soustava. Tehdy byl zachycen tou naší a usídlil se na stabilní oběžné dráze. Právě proto jde o mimořádně zajímavý objekt pro další zkoumání. 
 
Astronomové totiž stále nevědí, zda je naše Slunce podobné, nebo naopak výrazně odlišné od hvězd, které se zrodily poblíž něj. Pokud se potvrdí, že Bee-Zed skutečně nevznikl z jeho materiálu, pak bude jistě dále zkoumáno především jeho složení, což by mohlo představovat i nějakou budoucí misi počítající s návratem vzorků. A pokud by se snad někdy zjistilo, z kterého konkrétního systému pochází, měli bychom přímo na svém dvorku k dispozici materiál, jehož ověřený původ je nyní už více či méně světelných let daleko.
 
Zdroj: Astronomy


reklama