reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové našli nejjasnější kvasar z mladého vesmíru

24.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Astronomové našli nejjasnější kvasar z mladého vesmíru
Aktivně se krmící supermasivní černá díra se astronomům ukázala s jasem srovnatelným se 600 biliony Sluncí. Jde přitom o objekt, který existoval už v relativně mladém vesmíru, jenž měl za sebou cca miliardu let existence. 
Jako 600.000.000.000.000 Sluncí tak na nás ze vzdálenosti 12,8 miliard světelných let svítí kvasar, jenž byl objeven týmem astronomů z University of Arizona, který vede Xiaohui Fan. Kvasar získal poetický název J043947.08+163415.7 (zkráceně J0439+1634) a objeven byl díky pozemním teleskopům na havajské Mauna Kea. 
 
 kvasar v umělcově představě
 
Tak vzdálený objekt by šlo s využitím dostupných teleskopů těžko přímo pozorovat a už vůbec ne v takovém detailu, jaký ukazuje následující snímek. Ten už mimochodem pořídil Hubbleův vesmírný dalekohled. Jako obvykle tak posloužil efekt gravitační čočky, který zajistila na obrázku rovněž označená galaxie pohybující se mezi námi a cílovým kvasarem, a to ve vzdálenosti 6 miliard sv. let. Ta zajistila, že se ten našim teleskopům jevil 50x jasnější, než ve skutečnosti na takovou vzdálenost je.  
 
 
Tento kvasar se tak objevil nedlouho poté, co mladý vesmír prostoupilo první světlo a astronomové míní, že mají před sebou jeden z prvních objektů svého druhu. A jak dobře víme, kvasar je právě krmící se supermasivní černá díra, která sama nezáří. To zařídí právě hmota, která do ní padá nebo je naopak ve formě silných výtrysků vypuzována pryč. V tomto případě má být přitahována gravitací hmoty 700 milionů Sluncí v centru právě se rodící galaxie. 
 
J0439+1634 se stane cílem i pro budoucí pozorování a už dnes astronomové plánují, že se na něj obrátí antény zařízení Atacama Large Millimeter/submillimeter Array a později se na něj podívá také James Webb Space Telescope. Ten už by mohl zjistit, jak gravitace vnitřní černé díry kvasaru ovlivňuje pohyb plynu kolem a také zrod hvězd v nejbližších místech kolem. 

Zdroj: Phys.org


reklama