reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové objevili u Jupiteru dalších 12 měsíců

18.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Astronomové objevili u Jupiteru dalších 12 měsíců
Astronoma Scotta Shepparda můžeme považovat za experta ohledně hledání měsíců planety Jupiter. Se svým týmem jich našel od roku 2001 už desítky a nyní bylo ohlášeno nalezení dalšího tuctu nových měsíců. 
Měsíců planety Jupiter tak už známe dle oficiálních údajů 79, a tak není divu, že se astronomové už ani neobtěžují každý z nich pojmenovat vlastním jménem jako Kore, Aoede či Herse a přistoupili na označení jako S/2017 J 4. My známe především čtveřici Io, Europa, Ganymede a Callisto, což jsou měsíce objevené již Galileem v roce 1610. A nyní, více než 400 let poté je zřejmé, že seznam měsíců Jupiteru ještě není úplný, i když je jasné, že se nyní nachází už velice malá tělesa s průměrem do pěti kilometrů (nejčastěji to jsou jen dva kilometry). Jde tak v podstatě o asteroidy, které zůstaly zachyceny na oběžné dráze planety. 
 
 
Scott Sheppard z Carnegie přitom v tomto případě nechtěl objevovat další měsíce planety Jupiter. Chtěl najít důkaz o záhadné a hypotetické deváté planetě Slunečního systému. Sheppard si ale uvědomil, že bude hledat zrovna v oblasti, která se překrývá s oběžnou dráhou Jupiteru, takže si řekl, proč by si jen tak mimochodem nemohl najít několik dalších měsíců. Ostatně právě on se svým týmem na začátku tohoto tisíciletí jich našel cca 40. 
 
 
Pro tento úkol byl použit čtyřmetrový teleskop Víctor Blanco v Chile, který umožnil nasnímat celé okolí Jupiteru s využitím jen několika snímků a díky tomu se v krátké době našlo 12 dalších měsíců, které už byly všechny potvrzeny pozorováním z jiných dalekohledů. 
 
Tři z nově nalezených měsíců jsou na prográdní dráze, takže obíhají planetu ve stejném směru s její rotací a zbylých devět je na retrográdní dráze. Z mechaniky tvorby planet by mělo platit, že veškerá retrográdně obíhající tělesa nevznikla původně u planety, protože taková se tvoří z pozůstalého materiálu, který kolem ní obíhá, a to pochopitelně v souladu s její rotací. Většina z 12 nalezených měsíců tak byla zachycena přitažlivostí Jupiteru někdy později. 
 
Jeden z nich dostal svůj "pěkný" název, a to Valetudo, což si zasloužil svou výjimečností. Jde o jeden měsíců, které se pohybují ve stejné výšce nad planetou jako retrográdní tělesa, ale v opačném směru. Mohl by to tak být pozůstatek kolize, o čemž by svědčila i jeho velikost. S průměrem jen 1 km je to totiž z nově nalezených těles to nejmenší. 
 
Tyto nové objevy také přinášejí nové otázky o tom, zda bychom měli taková tělesa ještě považovat za měsíce. Takové Pluto už bylo vyňato ze seznamu planet a nyní je to trpasličí planeta a možná že takové opatření se v dohledné době přijme i u měsíců. 
 
Zdroj: Space.com


reklama