reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové změřili pohyb hvězd v blízké galaxii

29.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Astronomové změřili pohyb hvězd v blízké galaxii
Měření pohybu hvězd není už žádný výjimečný počin, ale v takovém případě obvykle myslíme hvězdy v naší vlastní galaxii. Nyní se ale podařilo změřit pohyb hvězd patřících do jiné galaxie, jíž je "nedaleká" malá galaxie.
Lidstvo už mnoho staletí používá při pozorování hvězdné oblohy slučování nejviditelnějších hvězd do souhvězdí, i když už je nám nyní jasné, že takové hvězdy nemají mezi sebou v podstatě nic společného. Pouze na obloze zdánlivě patří k sobě, ovšem ani to nebude za nějakou dobu platit, protože se pohybují, a tak se známá souhvězdí časem nevyhnutelně rozpadnou. Tento pohyb hvězd byl už v rámci Mléčné dráhy dobře zdokumentován a nejde pouze o pohyb směrem od nás nebo k nám, který je velice dobře a okamžitě zaznamenatelný měřením červeného posuvu, ale také pohyb "do stran", k čemuž je zapotřebí čas a srovnání poloh. 
 
Galaxie Sochař (NGC 253)
 
Nyní se vůbec poprvé povedlo změřit pohyb jednotlivých hvězd v cizí galaxii a jde konkrétně o galaxii Sculptor, ovšem v češtině mluvíme o Galaxii Sochař vzdálené asi 10,6 milionů světelných let. Tu sledovali astronomové nejdříve pomocí Hubbleova teleskopu a pak evropským zařízením Gaia a své závěry zveřejnili v Nature Astronomy. Ty přitom mohou ohrozit dosavadní standardní modely popisující předpokládané rozprostření temné hmoty, která má jako halo obklopovat celé galaxie. 
 
 
Zařízení Gaia dokáže velice přesně určovat pozici hvězd, které sledoval také Hubbleův vesmírný teleskop před 12 lety. Právě díky těmto dvěma pozorováním s dostatečným časovým odstupem bylo možné určit jejich pohyb, pro což ale bylo nutné skloubit data z Hubblea a z Gaiy, což bylo vzhledem k odlišným metodikám měření to nejsložitější na celé práci. Nakonec se podařilo změřit pohyb celkem 15 hvězd. 
 
snímek NGC 253 pořízený Hubbleovým teleskopem v roce 1998 
 
Jejich pohyb však má odporovat tomu, co umožňují zmíněné standardní modely udávající předpokládané rozprostření temné hmoty, což může znamenat, že tyto modely jsou nesprávné a měly by se upravit, nebo že byl pohyb hvězd změřen špatně. Je tu ale také třetí možnost, a sice ta, že modely prostě nepočítají s typy galaxií, jako je Sochař. Týkají se galaxií tvořených jednou populací hvězd, zatímco Sochař má alespoň dvě známé populace hvězd, a to jednu kompaktní a druhou roztaženou více do prostoru. Temná hmota by tak na hvězdy v těchto populacích mohla mít odlišný vliv, což by umožnilo přijmout jak závěry pozorování, tak dosavadní modely týkající se temné hmoty, ale to pouze v případě, že všech 15 pozorovaných hvězd patří do oné kompaktní skupiny. 
 
Vedle pohybu jednoltivých hvězd také astronomové změřili pohyb samotné galaxie Sochař, která obíhá kolem Mléčné dráhy. Ta má být mnohem širší, než se předpokládalo, neboť se mělo za to, že její sféroidní tvar je následek několika blízkých průchodů kolem Mléčné dráhy, ale tato měření to vyvrací. 
 
V každém případě na tom můžeme vidět, že pokud se některé odvětví může těšit z toho, že bude mít neustále co zkoumat, objevovat, řešit, evidovat, revidovat a tak dále, je to právě astronomie. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama
reklama