reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS Ares s Tripple-SLI GTX 280, nové ForceWare zlepšují výkon

27.6.2008, Pavel Boček, aktualita
ASUS Ares s Tripple-SLI GTX 280, nové ForceWare zlepšují výkon
Společnost ASUS se rozhodla vyrábět naprosto monstrózní herní sestavu, poháněnou mikroprocesorem Intel Core 2 Extreme QX9650 přetaktovaným na 4 GHz a třemi grafickými kartami NVIDIA GeForce 280 GTX. Sestava je tak příhodně pojmenovaná po...
Společnost ASUS se rozhodla vyrábět naprosto monstrózní herní sestavu, poháněnou mikroprocesorem Intel Core 2 Extreme QX9650 přetaktovaným na 4 GHz a třemi grafickými kartami NVIDIA GeForce 280 GTX. Sestava je tak příhodně pojmenovaná po řeckém bohu války - nese jméno Ares. Základní deska s čipovou sadou nForce 790i Ultra SLI bude osazena 8 GB pamětí DDR3-1333, data pak bude možné uložit až na 4 TB diskové kapacity. Není divu, že si tento přímotop řekne v zátěži o 2 kWh elektřiny za hodinu, kterou vezme skrze dva napájecí zdroje. K sestavě bude dodávána speciální klávesnice od ASUSu a myš Logitech G9.



K většímu výkonu grafckých karet GeForce GTX 260 a 280 dopomohou i nové ovladače ForceWare 177,39, které vydala NVIDIA na začátku týdne. Alespoň tedy v testech 3D Mark, kde NVIDIA podvádí tak, že prostě testy, které jinak běží na CPU, díky změně PhysX knihoven počítá přímo GPU a výsledek je tak o 10 - 15 % lepší. Výsledky 3D Marku jsou sice znalejšími vždy brány s rezervou, nicméně NVIDIA toho může zneužít pro marketing, který právě není určen lidem s velkým přehledem v oblasti grafických karet..



Dále sice již před 10 dny, nicméně kvůli jejich významu se hodí se o nich zmínit i teď, vyšly nové ForceWare 175.19. Přidávají oficiální podporu pro GeForce 8100, 8200, 8300 (integrované grafické karty), 9600 GSO/GT a 9800 GTX/GX2 (tyto čtyři karty také dostaly podporu PureVideo). Ovladače opravují desítky chyb (u novějších řad karet zejména ve hrách, u starších pak spíše s videem) a zlepšují nahrávací čas DirectX 9 a OpenGL aplikací; více informací v poznámkách k vydání (PDF, 66 stran).



Zajímavostí zde jsou popisy některých chyb, jako např. jiná mlha ve hře Half Life 2 na VGA AMD, kde se NVIDIA odvolává na chybu aplikace. V podobných případech s vlastními kartami to společnost časteji nazývá spíše jako chybu AMD či prostě jako optimalizaci hry pro karty NVIDIA; pokud je tedy hra naopak optimalizovaná pro karty AMD, je to chyba aplikace.



Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3)
reklama