reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus odhalil výborně vybavenou Mini ITX desku pro Skylake

24.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus odhalil výborně vybavenou Mini ITX desku pro Skylake
Žádný z velkých výrobců základních desek si nemůže dovolit ignorovat formát Mini ITX. Naopak se spíše snaží mít v nabídce různé modely, a to i ty s širokou výbavou, což je v případě tak malých rozměrů výzva. Jak se s tím popral Asus na své Z170I Pro Gaming?
Jeden takový model ukázala již společnost ASRock, a to Z170 Gaming-ITX/ac a konkurenci jí bude dělat i Asus Z170I Pro Gaming. Obě slibují širokou výbavu, kvalitní komponenty a samozřejmě také možnost přetaktování odemčených procesorů Skylake, neboť jsou založeny na čipsetu Z170 Express.





Výbavu však omezují rozměry desky Mini ITX (170 x 170 mm), na niž se tak tak vejde jeden slot PCI Express 3.0 x16 a dva paměťové sloty. Hned můžeme vidět, že ASRock má výhodu ve dvou portech SATA 6 Gbps navíc, zatímco Asus nabídne čtyři, z nichž dva slouží pro vytvoření rozhraní SATA Express. Asus ale nezapomněl na slot M.2 pro moderní SSD, která mohou využít 4 linky PCIe 3.0 s propustností 32 Gb/s. Tento slot najdeme na zadní straně desky, kam se vejdou karty s délkou až 80 mm.

Vedle procesoru můžeme na vyšších frekvencích provozovat také paměti DDR4, a to až na 4 GHz, což je slušný nárůst oproti základním 2133 MHz. Díky tomu bude mít paměťový systém propustnost až 64 GB/s. Standardní výbavou je také dvoupásmový 2,4/5GHz 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi modul s podporou MU-MIMO a také s Bluetooth 4.1. Jeho maximální propustnost je 867 Mb/s.

Deska ještě na trhu není, ale vzhledem k cenám konkurenčních modelů, které jsou již na trhu, můžeme očekávat částku kolem 4500 Kč, možná více. Tyto desky nejsou nijak levné, ale v poslední generaci začínají svou výbavou konkurovat i větším Micro ATX či ATX. Samozřejmě do nich nikdy nebudeme moci zapojit více PC karet (leda přes nějaký adaptér) a také někomu nemusí vyhovovat pouze dva paměťové sloty, ale i desktopový PC hardware se postupně zmenšuje, jak na trh přichází malé SSD v podobě karet pro M.2 a moderní paměti DDR4 mohou také ve dvou slotech nabídnout kapacitu až 32 GB, takže víc jich ani není třeba. Také se už setkáváme s Mini ITX deskami, které mají více portů SATA než dříve, kdy to byly obvykle jen čtyři. To sice není tento případ, ale aspoň tu je navíc jeden M.2, čímž máme vyřešen systémový disk a zbylé čtyři SATA snad musí stačit téměř každému. Devítifázové napájení procesoru pak bude dostatečné i pro silnější přetaktování a pokud to skříň dovolí, budeme moci využít i velké věžovité chladiče, neboť procesorová patice je zde daleko od slotu pro grafickou kartu.

Zdroj: KitGuru
reklama