reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus přidal do nabídky dvě Mini-ITX desky pro Ryzen

19.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Asus přidal do nabídky dvě Mini-ITX desky pro Ryzen
Asus se rozhodl rozšířit svou nabídku malých desek formátu Mini-ITX, a to pomocí dvou modelů pro procesory Ryzen. Jedná se o desky ROG STRIX X370-I a STRIX B350-I GAMING, jež se tak liší už svým čipsetem.
Dá se říci, že pro malé desky formátu Mini-ITX je čipová sada formátu B350 zcela postačující. Oproti sadě X370 má jen o dvě linky PCIe 2.0 méně a stejně tak o dva porty SATA 6 Gb/s a jinak má stejnou nabídku USB portů a také podporuje přetaktování. Nicméně v případě Asusu si můžeme vybrat, zda koupit model ROG STRIX X370-I se sadou X370, nebo právě STRIX B350-I GAMING s B350. Nicméně v obou případech získáte stejný počet portů SATA, a to čtyři a pak není ani jasné, zda Asus využil dvě linky PCIe 2.0, které má navíc daný čipset X370. Spíše to ale vypadá, že ten je na desce ROG STRIX X370-I jen zbytečný luxus. 
 
STRIX B350-I GAMING s B350
 
I ostatní specifikace desek jsou velice podobné, jako je třeba slot pro M.2 SSD s integrovaným chladičem s grafikou ROG nebo audio SupremeFX s jistým kodekem S1220A, což není nic jiného než obvyklý Realtek ALC1220. Obě desky také nabízí podsvícení Aura Sync, Wi-Fi 802.11ac a dokonce mají i stejnou nabídku USB portů, mezi něž patří také dvojice moderních USB 3.1, respektive USB 3.1 Gen 2, s 10 Gbs/s propustností. 
 
 
Specifikace desek jsou tak spíše totožné a osobně jsem v nich našel jen jeden rozdíl, který by stál za zmínku, a to ESD Guards chránící na modelu s X370 porty rozhraní LAN, Audio, KBMS a USB portů. Jenomže ty jsou na desce s B350 také a ukazuje se, že Asus je jen ve specifikacích modelu s X370 zmiňuje dvakrát. 
 
Desky tak shodně podporují i paměti DDR4 do frekvence 3600 MHz, nabízí funkce 5-way Optimization využitelné i pro snadný overclocking a dokonce i stejné šestifázové napájení procesoru. Je ale naprosto zřejmé, že model X370-I bude dražší než B350-I a lze očekávat, že by to mohlo být podobné jako u desek ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac a ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac, kde druhý model začíná s cenou v českých obchodech tam, kde končí první a v průměru jde o rozdíl cca 1000 Kč. A dávat tisícovku jen za to, že se můžeme pokochat "lepším" čipsetem, který nám v praxi nic nepřinese, to nevypadá jako vhodná investice, ale počkejme si na ceny, které Asus jestě nezveřejnil. Však on sám je ve své zprávě označuje za téměř identická dvojčata. 


reklama