reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG Dominus Extreme: co nabídne deska pro 28jádrový Intel?

12.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Asus ROG Dominus Extreme: co nabídne deska pro 28jádrový Intel?
Asus ukázal svou desku ROG Dominus Extreme už při představení nových procesorů Intel, kde se krátce ukázal také model Xeon W-3175X. Jde o první více než 18jádrové CPU od Intelu pro pracovní stanice. 
Xeon W-3175X nabídne 28 jader plus Hyperthreading a jde o reakci Intelu na překvapení v podobě 32jádrových procesorů Threadripper. Intel nemusel nic složitě vymýšlet a prostě použije své procesory Xeon Platinum pro servery, přičemž W-3150X bude mít oproti nim slušně poladěné takty. Využije ale pochopitelně stejnou patici LGA3647 a také stejný čipset série C620. 
 
 
Jak je na první pohled vidět, tato deska se rozhodně nevejde do běžných skříní. Spadá do formátu EEB (305 × 330 mm), a také že to potřebuje. Ostatně procesor Xeon W-3175X je vybaven 6kanálovým přístupem do paměti, takže tu máme dvanáct slotů pro DDR4 DIMM (až 512 GB ECC i bez ECC). Na desce jich vidíme ale celkem čtrnáct, ale dva by měly být jisté ROG DIMM.2 sloty pro speciální adaptéry, do nichž budeme instalovat M.2 SSD. Ostatně je dobře vidět, že na desce jinak nejsou žádné sloty M.2. Ty by se mohly jako obvykle nacházet mezi sloty PCI Express, ale tam se roztahuje pouze hliníkový kryt fungující i coby chladič. 
 
 
Všechny dlouhé sloty PCI Express x16 budou mít k dispozici plný počet linek verze 3.0, které poskytne samotný procesor, ovšem vzhledem k jeho výbavě nebude možné, aby všechny sloty byly plně využity zároveň, protože Xeon Platinum mají celkově "pouze" 48 těchto linek. Je tak pravděpodobné, že Asus sem instaluje čip, který poslouží jako jakýsi PCI Express přepínač. 
 
 
Systém napájení využije dva 24pinové ATX konektory, čtyři 8pinové a dva 6pinové pro posílení dodávek +12 V. Samotný procesor Xeon W-3175X má mít TDP 265 W, což je srovnatelné s vícejádrovými Threadrippery, ale deska také musí být připravena pro overclocking, takže k tomu poslouží tak velký počet napájecích konektoru a mohutné 32fázové napájení s velkým chladičem, v němž jsou schované čtyři malé ventilátory. Ty se zapnou pouze v případě potřeby. 
 
Pro ladění budeme mít řadu nástrojů včetně přepínačů, které budou vyřazovat jednotlivé sloty PCI Express a pak také obvyklá tlačítka, LED debugovací displej, atd. Pro ventilátory pak bude k dispozici celkem 12 čtyřpinových headerů a samozřejmě nesmí chybět RGB podsvícení. Větší smysl pak bude mít integrovaný 10Gb/s Ethernet (Aquantia AQC107), dále Intel AC-9260 802.11ac Wi-Fi (až 1,73 Gb/s) a SupremeFX S1220 HD audio. USB 3.1 druhé generace je samozřejmost. 
 
ASUS ROG Dominus Extreme přijde na trh asi v prosinci, ovšem cenu se zatím nedozvíme. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama