reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS ROG GR8S: tenká Steam Machine

9.3.2015, Jan Vítek, aktualita
ASUS ROG GR8S: tenká Steam Machine
Společnost Asus se rozhodla, že také na trh vypustí vlastní Steam Machine, která bude založena na jeho počítačích ROG GR8. Jedná se o malý a tenký počítač, který svými rozměry spíše než PC připomene moderní herní konzoli.
Herní mini PC Asus ROG GR8 bylo představeno už v minulém roce a na náš trh jej výrobce uvedl na jeho samotném sklonku. Dnes tak máme možnost si pořídit model GR8-R043R s běžnou cenou 24.990 Kč, za niž dostaneme hardware ve složení Intel Core i7-4510U pracujícím až na 3,1 GHz, 8 GB operační paměti DDR3, desktopovou grafiku NVIDIA GeForce GTX 750 Ti se 2 GB paměti (ovšem asi ne v podobě samostatné grafické karty) a 1TB pevný disk se 7200 RPM. Ten však nedokáže zajistit výkon, s nímž bychom měli být v době SSD spokojeni, ale naštěstí tu je i volný 2,5" slot, ovšem příslušné SSD si už samozřejmě musíme dokoupit sami.





Nejde tedy vzhledem ke specifikacím o nic levného, ale to můžeme předem předpokládat, když jde o tak tenké PC a svým způsobem o specialitku. Můžeme také očekávat, že navazující model ROG GR8S nebude levnější, ale zde bude záležet především na hardwarové výbavě, která se trošku změní.

Nový Asus GR8S bude tedy patřit mezi Steam Machines, takže by měl využívat i příslušný Steam OS založený na Linuxu. Otázka je, zda nám Asus nenabídne i dual boot a OS Windows. Pod kapotou najdeme procesor Intel Core i5 nebo Core i7 a lze očekávat, že by to už mohly být zástupci generace Skylake. Počítače Steam Machine se totiž mají dostat na trh až na podzim a někteří výrobci už oznámili, že jejich verze ponesou právě Core 6. generace, čili Skylake a není důvod, proč by Asus měl být pozadu.





Namísto čipu GeForce GTX 750 Ti nová GR8S už ponese zástupce generace GTX 900, což je ovšem také Maxwell. A opět můžeme jen čekat na to, který z nich to bude a zda se do podzimu neobjeví i nějaké nové verze (třeba vyrobené pokročilejším procesem). Ostatní specifikace udávají 4 až 16 GB DDR3 RAM, 500 až 1000GB pevný disk nebo 128 až 512GB SSD, 802.11ac WLAN s Miracast, Gb Ethernet, dva USB 2.0, čtyři USB 3.0, digitální i analogové audio a DisplayPort 1.2 a HDMI 2.0, oba s podporou rozlišení 4K Ultra HD při 60 Hz.

Dostupnost tohoto PC je plánována na listopad tohoto roku, čili Asus stejně jako ostatní cílí na předvánoční sezónu. Cena začne na 699 USD, což je také cena uvedená na Steam Store, kde se v posledních dnech objevilo mnoho nových Steam Machine, které se budou prodávat za ceny od 460 USD až po 5000 USD. Můžete se podívat sami, jaké modely jsou v nabídce. Společného ale mají to, že přijdou na trh v listopadu.

Zdroj: techPowerUp
reklama