reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG: nové počítače, grafické karty, základní desky i periferie

6.6.2014, Milan Šurkala, aktualita
Asus ROG: nové počítače, grafické karty, základní desky i periferie
Asus představil nové produkty série ROG. Jde o počítač ROG G20, konzolové PC GR8, notebook GX500, myš Gladius, klávesnici GK2000, základní desky Maximus VII Formula a Impact, Crossblade Ranger, grafickou kartu Ares III a monitor Swift PG278Q.
Společnost Asus rozšířila nabídku svých produktů ROG (Republic of Gamers) o mnoho nových hraček. Tou první je stolní počítač ROG G20. Má kompaktní 12,5litrovou skříň, ve které je schován procesor Intel Core i7 a grafická karta NVIDIA GeForce GTX 780. Je využito skrytého tunelu pro účinné a tiché chlazení. V režimu Eco Energy Mode spotřebuje pouze 20 W. Aplikace Aegis je pak určena pro sledování výkonu počítače.


Asus ROG G20


Další novinkou je konzolové herní PC ROG GR8. I zde najdete procesor Intel Core i7, grafickou kartou je tentokrát NVIDIA GeForce GTX 750Ti. Nechybí zvuk s technologií Supreme FX, podpora 4K rozlišení, gigabitový Ethernet, integrovaný přijímač Miracast, který umožňuje streamování HD obsahu ze smartphonů a tabletů s Androidem. Využit je operační systém Windows 8.1. Připravuje se i verze se SteamOS a podporou ovladače Steam Controller.


Asus ROG GR8


Herní notebook ROG GX500 se chlubí velmi tenkými rozměry, jeho tloušťka je jen 19 mm a podle společnosti Asus jde tedy o nejtenčí 15,6" notebook. Jeho hmotnost činí 2,2 kilogramu. Najdete tu procesor Intel Core i7 a grafický čip NVIDIA GeForce GTX 860M. Displej má 4K rozlišení, tedy 3840×2160 pixelů a díky technologii VisualMaster pokrývá 100% NTSC gamutu, což je u notebooku světové prvenství. Notebook je chlazen dvěma ventilátory.

Výčet zdaleka nekončí a Asus představil i herní myš ROG Gladius. Ta je určena zejména pro praváky, pogumovaná povrchová vrstva zlepšuje jistotu úchopu. K dispozici je přepínač DPI a programovatelná tlačítka. Optický senzor nabídne rozlišení až 6400 dpi s rychlostí 200 palců za sekundu a přetížení 50 G. Zajímavostí je i nastavitelná tuhost (odpor) tlačítek a odnímatelný kabel. Dále tu máme herní klávesnici ROG GK2000. Ta využívá mechanických přepínačů Cherry MX Red pro citlivější ovládání. Klávesám lze přiřadit více akcí a vyvolávat tak složité posloupnosti kláves.

Následují tři základní desky. Asus ROG Maximus VII Formula je formátu ATX na čipové sadě Z97. CrossChill Copper využívá měděného chladícího kanálu pro efektivní odvádění tepla a najdete tu i MOSFET tranzistory chlazené vodou (teplota se snížila o 23 °C). Zvukový čip SupermeFX Formula 2014 nabídne vysoce kvalitní zvuk s odstupem signálu od šumu (SNR) 120 dB. Sonic SenseAmp automaticky zjišťuje impedanci sluchátek a podle toho upraví zvukový výstup. Najdete tu modul mPCIe Combo III, díky němuž je podporována Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0. Nechybí dokonce ani další mPCIe sloty a slot M.2.

Základní deska ROG Maximus VII Impact je formátu mini-ITX na čipové sadě Z97. O zvuk se tu stará SupremeFX Impact II a rovněž tu najdete mPCIe modul Combo IV s podporou Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0, který využívá PCIe x4 rozhraní. K dispozici je volitelná karta Impact CoolHub se dvěma 4pinovými konektory pro ovládání ventilátorů a konektorem LN2 pro taktování.


Asus ROG Crossblade Ranger


Třetí základní deskou je Asus ROG Crossblade Ranger, která podporuje procesory AMD s paticí FM2+. I zde je k dispozici zvuk SupermeFX 2014 a technologie SenseAmp, gigabitový Ethernet a software GameFirst III pro optimalizaci sítě pro dosažení minimálních prodlev.

Ještě tu máme grafickou kartu ROG Ares III. Ta je postavena na dvou vybraných čipech AMD Radeon Hawaii XT. Karta je chlazená vodou, díky čemuž má o 25 % nižší teploty než referenční karta R9 295X. K dispozici je 8GB paměti GDDR5. Celkově bude vyrobeno pouze 500 kusů této karty v limitované edici.





Posledním novým produktem je herní monitor ROG Swift PG278Q. Má 27" úhlopříčku a podporuje technologii NVIDIA G-SYNC. Jeho rozlišení činí 2560×1440 pixelů. Odezva má hodnotu pouhou 1 milisekundu a je možné využít obnovovací frekvence 60 Hz, 120 Hz a dokonce i 144 Hz. Tyto režimy lze přepnout jednoduše tlačítkem Turbo bez nutnosti lézt do OSD.

Zdroj: TZ Asus
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama