reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Výrobci značkových základních desek už delší dobu neví, čím by nás ještě tak mohli zaujmout a nyní to vypadá, že tu asi je nový hit - vyřezávaná PCB. Ukazuje to model Asus ROG Rampage VI Apex, který nemá tvar prostého obdélníku. 
Berhof (31) | 10.8.201712:17
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 10.8.201713:12
Opraveno, uniklo mi, že to je čtyřkanálové, jen po jednom slotu na kanál.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 10.8.20179:56
Nechápu, že se někdo pozastavuje nad tím, že deska není přesně čtvercová či obdélníková.
Však to zdaleka není jedinou a už vůbec ne první základní deskou, která nemá symetrický tvar.
Sám mám doma desku pro dva CPU Pentium III, která má také jiný tvar. No a vzpomeňme na výrobce počítačových sestav, jako jsou HP, DELL, ACER apod. Možná byste se divili, jaké všemožné tvary byli schopni vyrobit.
No tak proč by to nemohl ASUS udělat u této desky?
Navíc, to může mít i praktické využití. Menší PCB = nižší hmotnost. Také mohou být lépe přístupné některé konektory, nebo PINy, pokud si dal ASUS při navrhování PCB záležet ­(a myslím, že ano­), tak určitě nebude nestandardní tvar na překážku. Důležité je, že otvory na šroubky jsou na standardním místě, tak z toho nedělejte zase katastrofu. ;­-­)
Hlavně, když to bude dobrá deska z kvalitních dílů. Na ničem jiném už tolik nesejde.
Odpovědět2  0
pavel_p (62) | 10.8.201713:24
Příde mi to jako plýtvání. Desku koupím, podívám se jak vypadá, osadím na ni procesor, chladič, paměti, občas zanadávám na umístění některých konektorů a slotů, přišroubuju do skříně, zadělám bočním krytem a v optimálním případě ji několik let neuvidím. Je mi jedno jestli je černá, bílá, růžová se zelenýma puntíkama a jestli je na ní logo společnosti podsvícené barevnými ledkami. Ale není mi jedno, že se při zapojování disku pořežu o chladič chipsetu, že při přidání paměti musím odmontovat chladič procesoru a že má integrovaná zvukovka nepoužitelný zesilovač na sluchátka nebo že na ní, jak bylo před patnácti lety běžné, vyteče půlka kondenzátorů po pěti letech.
Odpovědět0  0
Cemada (1210) | 10.8.201718:20
Víš jak tenhle paskvil vyrobí? Udělají obdélníkové PCB ­(prostě dle standardu­) a pak do toho sáhnout třeba laserem nebo frézou nebo...nevím čím.
Reálná hodnota výřezu nula nula prd ­(myslím tím pro uživatele­) + plýtvání materiálem + vyšší cena ­(ten výřez se musí nějak zaplatit­).
No a teď mi řekni k čemu to je?

I mě je jedno jaký tvar má deska ­(jak říkáš, hlavně když budou otvory pro šrouby standardizované a bude to funkční­), jestli ale kvůli tomu bude deska dražší ­(jako že by z logiky věci měla být­)...tak si to můžou strčit víš kam?

Si představ že by na autě udělali v plastovém nárazníku srdíčka. Sto pro by cena šla o pár tisíc nahoru, okecávali by to hmotností a ušetřeným palivem, ale že je slabší deformační zóna a je třeba ještě více nebezpečnější než nárazník bez výřezů...to už neřeknou.
Odpovědět0  0
JUWARE (489) | 11.8.20170:51
A Ty si myslíš, že na autě, nebo jakémkoliv jiném výrobku jsou všechny díly, nebo části zcela jen funkčního charakteru?
Však mřížky chladiče bývají jiné, kola z lehkých slitin jsou různě zdobená a žádný efekt v jízdních vlastnostech to nemá.
Tady mi lidi připadá, že jen hledáte důvod, proč remcat.
Však nikdo nikoho nenutí tu desku kupovat. No a někdo chce u komponent i vzhled. Každý má jiná kritéria a jiné priority. Nemůžete soudit podle svých potřeb, ale podle nabídky a poptávky. Takhle vždy trh fungoval, funguje a fungovat bude. Pokud s tím nesouhlasíte, máte volbu koupit jiný druh zboží, který má nudný, fádní vzhled s čistě účelovými vlastnostmi.
Odpovědět0  0
Cemada (1210) | 9.8.201717:10
Proboha proč? K čemu je to dobré?
Asi tým designerů neví co roupama a je přece potřeba ani ­"dělali­" nějakou práci...a tak se vytvářejí kraviny a sto pro za aspoň + $20 k ceně.
Odpovědět4  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.