reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus varuje před dalším výrazným poklesem trhu s PC

13.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Asus varuje před dalším výrazným poklesem trhu s PC
Společnost Asus se ozvala s varováním, které je určeno spíše dalším firmám na trhu s PC než zákazníkům. Ti totiž mohou z dalšího poklesu spíše jen profitovat a vypadá to, že po delší době si užijí i klesajících cen.
Trh s PC zažil výrazný pokles už během prvního kvartálu, kdy dle čísel od Mercury Research utrpěl zvláště desktopový segment, ale i notebooky se neprodávaly tak dobře. Asus přitom nyní uvádí, že sám očekává na celém trhu s PC další pokles, a to o cca 10 procent. 
 
 
Asus mluví jednak o prodeji (svých) desktopových a notebookových PC za právě probíhající druhý kvartál a předpokládá asi 10procentní pokles, přičemž v případě jeho komponent pro DIY, což jsou především základní desky a grafiky, zde půjde o 10 až 15 procent, a to mezikvartálně.
 
Zájem je tak zřejmě ještě nižší než v první části roku, a tak ani není divu, že se vrací akce na podporu prodejů Radeonů, která byla přitom evidentně šita horkou jehlou. AMD totiž předběžně představilo nový Raise The Game bundle s tím, že ještě ani nemá k dispozici všechny potřebné informace jako třeba to, se kterými prodejci vůbec spolupracuje a co vůbec nabídne ke svým Radeonům jako dárek. Mluví se však o hrách Saint's Row a Sniper Elite 5. 
 
 
Když se ovšem vrátíme k Asusu a jeho číslům, je třeba uvést, že v případě jiných velkých výrobců PC to může být jiné, čili někteří si mohou teoreticky i polepšit. Nicméně o dalším poklesu mluví i Mercury Research, takže půjde o záležitost týkající se celého trhu. Asus navíc dle čísel týkajících se 1. kvartálu tohoto roku patří mezi firmy, které tento propad zvládají lépe. 
 
Co ovšem způsobuje tento nižší zájem o nová PC? Faktory jsou celkem čtyři a vcelku očividné: pokračující pokles hodnoty kryptoměn, válka na Ukrajině, inflace a čínské lockdowny. To vše je stále ve stínu konce pandemie, ale na ten se nelze vymlouvat donekonečna. 
 
Asus také hlásí, že většina čipů, které využívá pro své produkty, už není nedostatkových, ovšem čeho je stále málo, to jsou PMIC čipy, přičemž výrobu nyní negativně ovlivňují právě lockdowny v Číně a stále se projevují vyšší náklady na přepravu. 
 
Zdroj: DigiTimes


reklama