reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus zjednodušil montážní systém pro M.2 SSD a jiné karty

9.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus zjednodušil montážní systém pro M.2 SSD a jiné karty
Připevnit na desku M.2 SSD nebo jinou kartu tohoto formátu je ve své podstatě velice snadné, ale daný montážní systém nás může také velice pozlobit. Asus nyní ukazuje, že to může být s menší úpravou i snadnější. 
Fyzická rozhraní v PC rozhodně nejsou dokonalá. Máme tu klasické konektory na desce jako 24pinový ATX, EPS a podobné, které obvykle fungují spolehlivě výměnou za poněkud tuhou manipulaci, ale i ty se mohou časem opotřebovat, zvláště když se někdo ve svém PC rád a často vrtá.
 
Kapitola sama pro sebe jsou datové SATA kabely, jejichž konektory byly časem sice opatřeny zámky, ale ty pořádně fungují jen v deskách a zvláště z 2,5" SSD se velice rády uvolňují, a je tak velice vhodné i při sebemenším zásahu do střev počítače před zavřením bočnice pořádně zkontrolovat, zda jsou SSD pořádně zapojena. U úložných zařízení už zůstaneme, protože tu máme rozhraní M.2 a to dnes využíváme v desktopech především pro moderní a výkonná SSD. 
 
 
Zde se využívají pro zajištění SSD kartičky jednak distanční sloupky našroubované do desky a teprve na ně se přišroubuje SSD. V obou případech je zapotřebí mít k PC dobrý přístup, neboť pokud si pořídíme 80mm SSD kartu a sloupek je v poloze pro 110mm kartu, budeme jej muset nejspíše přesunout. To samozřejmě za předpokladu, že deska není vybavena chladičem, který SSD přichytí na sebe a my pak už jen přišroubujeme SSD i s chladičem. Ovšem i tak se budeme potýkat s titěrným šroubkem, který může velice snadno zapadnout do útrob PC a pak už nám zbývá si jen nadávat za vlastní lenost, kvůli které jsme si počítač nepoložili předem na bok a nezajistili si do něj dobrý přístup. 
 
Ale právě o tom je novinka firmy Asus, která nám umožní, abychom M.2 kartu nainstalovali rychle a nemuseli se obávat toho, že ztratíme onen titěrný a těžko nahraditelný šroubek. Jde o upravené distanční sloupky, na nichž máme malé plastové otočné zámky. Stačí tak kartu nasunout do slotu, přitisknout ke sloupku a otočit zámkem, který ji zajistí. 
 
Asus sice ukazuje desku se dvěma těmito zámky v poloze pro 80mm a 110mm kartu a server Tom's Hardware píše, že plastový zámek nebude nikdy nutné z desky odstraňovat. Pak bychom ale potřebovali vidět, jak bude možné nainstalovat 110mm kartu do pozice, kde je umístěn i sloupek se zámkem pro 80mm karty, který nám může překážet
 
 
Z Twitterem zprzněného videa to ale vypadá, že sloupek pro 110mm karty je trošku vyšší a v takovém případě by sloupek v 80mm pozici nemusel vadit a mohl by zůstat na místě, i když pak bude pochopitelně záležet i na tom, co instalovaná karta na své spodní straně nese a zda se opravdu vejde. 
 
Asus plánuje tento systém nabídnout už v rámci přicházejících desek s čipsety Z590, ale lze očekávat, že ten se velice rychle rozšíří i u ostatních výrobců značkových desek, kteří od sebe ostatně opisují zcela běžně a hlavně velice pohotově. 


reklama