reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi RD600: Chipset pro overclockery

3.6.2006, Milan Šurkala, aktualita
ATi RD600: Chipset pro overclockery
Nový chipset ATi RD600 je obdobou čipové sady RD580 (CrossFire Xpress 3200) pro AMD, RD600 je však určena pro procesory Intel. Z toho samozřejmě pramení i jisté odlišnosti dané jinými procesory a nabízí i něco navíc. Díky svým vlastnostem...
Nový chipset ATi RD600 je obdobou čipové sady RD580 (CrossFire Xpress 3200) pro AMD, RD600 je však určena pro procesory Intel. Z toho samozřejmě pramení i jisté odlišnosti dané jinými procesory a nabízí i něco navíc. Díky svým vlastnostem má být velmi zdatným konkurentem chipsetů Intel 975X a připravovaného nVidia nForce 590 SLI Intel Edition.



Čipová sada podporuje procesory s FSB do frekvence 1333MHz, má zde ale být možnost taktování až na efektivních 1500MHz (reálných 375MHz). Podporovány jsou paměťové moduly DDR2 až do frekvence 1066MHz (DDR2-1066), paměťový řadič je navíc nezávislý na FSB! Můžete si tak taktovat procesor jak je libo aniž by o tom paměti měly nějaké tušení.

Pro taktování bude k dispozici software ATI System Management (ASM). S kartami ATi Radeon bude k dispozici dokonce automatické taktování PCIe sběrnice až na 125MHz, manuálně pak bude podporováno až 150MHz.

Nadšence jistě potěší podpora tří PCIe x16 slotů pro tři grafické karty. Dvě se využijí do CrossFire, třetí je pak určena pro fyzikální výpočty. Výkon tedy bude drtivý. Chipset je vyráběn 90nm technologií a i přes své vlastnosti si má vystačit s pasivním chlazením.

Zdroj: www.digit-life.com, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama