reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi snižuje spotřebu technologiemi použitými u mobilních čipů

5.2.2006, Milan Šurkala, aktualita
ATi snižuje spotřebu technologiemi použitými u mobilních čipů
Nové 90nm desktopové grafické čipy ATi mají docela problém s neskutečně vysokou spotřebou elektrické energie. Radeon X1800 XT při testu serveru Xbitlabs.com vykazoval spotřebu až 112W. S novými ovladači klesla spotřeba na 103W, což ukazuje...
Nové 90nm desktopové grafické čipy ATi mají docela problém s neskutečně vysokou spotřebou elektrické energie. Radeon X1800 XT při testu serveru Xbitlabs.com vykazoval spotřebu až 112W. S novými ovladači klesla spotřeba na 103W, což ukazuje na některé softwarové optimalizace.



Nové BIOSy grafických karet by měly umožňovat snižování taktu, když není potřeba vysokého výkonu v 3D aplikacích. Z Mobility Radeonů by měla být rovněž převzata technologie vypínání částí grafického čipu, které se nevyužívají. Jak se to v praxi skutečně projeví, ukáže až čas.

nVidia již dlouhou dobu používá technologie ke snížení spotřeby, například jednoduché přepínání frekvence mezi 2D a 3D módem je tu už od řady FX. Podobnou věc si ale můžete vyrobit i sami doma na svém Radeonu třeba pomocí utility ATi Tray Tools. Svůj Radeon 9800Pro jsem takto podtaktoval z 380MHz na 200MHz bez nejmenších protestů. Jen škoda, že nemá teplotní čidlo, abych ověřil praktický dopad. GeForce 7800 pak využívá i některé další "mobilní" technologie použité u řad GeForce Go.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama