reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autopilot Tesly pravděpodobně zachránil muži život

10.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Autopilot Tesly pravděpodobně zachránil muži život
V poslední době jsme se mohli dočíst o tom, jak je autopilotní systém vozů Tesla život ohrožující, ale to pro ty, kteří na něj nehledě na jeho vyspělost až příliš spoléhají. Nyní se ukázalo, že může na druhé straně životy i zachraňovat.
A to nejen tak, že zabrání srážce, to není tento případ. Vezměme to ale od začátku. Na samotném začátku prázdnin se objevila informace o první smrtelné nehodě Tesly řízené autopilotem, což bylo ale způsobeno pouze tím, že dotyčný člověk na něj moc spoléhal, čímž se sám vystavil riziku. Autopilot totiž zdaleka není připraven na zcela autonomní řízení vozu a i kdyby byl, musíme si prostě uvědomit, že nehody se stávat budou bez ohledu na vyspělost řídicích systémů aut.





Nyní se společnost Tesla může pochlubit, že jeden život jejich auto s největší pravděpodobností zachránilo. Jedná se o Tesla Model X, jehož majitel jel domů z práce ve státe Missouri, kdy pocítil intenzivní boles v hrudi a oblasti žaludku, což mu téměř znemožnilo řídit. Byl ale schopen namísto zastavení u krajnice zadat autopilotu cestu do nejbližší nemocnice, která byla vzdálená přes 30 kilometrů. K té auto samo dorazilo a řidič už musel jen najít vhodné místo k zastavení.

Následně mu byla diagnostikována plicní embolie, takže šlo o život přímo ohrožující onemocnění, kdy nastane obstrukce přísunu krve do plic. Bylo tak důležité, aby se muž dostal do nemocnice co nejdříve a její personál vyjádřil překvapení, že toho byl ve svém stavu vůbec schopen. Pokud by se pokusil dostat do nemocnice bez autopilota, bylo by i dle jeho slov celkem možné, že by velice ohrozil i jiné účastníky provozu.

Zdroj: KitGuru
reklama