reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blizzard: Diablo IV nebude využívat žádné mikrotransakce

15.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Blizzard: Diablo IV nebude využívat žádné mikrotransakce
Blizzard si opět vysloužil rozporuplné reakce, a to tentokrát prostřednictvím hry Diablo Immortal, do níž si můžeme nakupovat herní měnu výměnou za tvrdé dolary. Visela tu tak otázka, jak to bude s chystaným Diablem IV. 
Diablo Immortal je zaměřen krom PC i na mobilní hráče a jde o hru, která patří do schematu free-to-play (F2P), takže každý příčetný hráč si může dát dvě a dvě dohromady a dojít k závěru, že Blizzard bude chtít na této hře vydělat a bude tlačit hráče k tomu, aby utratili alespoň pár dolarů za herní měnu. 
 
 
Není tak divu, že Diablo Immortal má velkolepě špatné hodnocení na serveru Metacritic, a to aktuálně jen 0,2 bodů z 10. Objektivně ale můžeme říci, že jde prostě o F2P hru se všemi důsledky a nikdo dnes nemůže očekávat, že mu tvůrci takový titul umožní si bezstarostně užívat zcela zdarma, zvláště pokud jde o studio Blizzard. Rozčilování se nad mikrotransakcemi, které někdo vidí už rovnou jako pay-to-win (P2W) je tak už v podstatě už zcela zbytečné a navíc, ale to je něco, na co jsme si už v případě bombardování na Metacriticu mohli dávno zvyknout. 
 
Nicméně víření kolem tématu P2W v Diablo Immortal zasáhlo i chystané Diablo IV a sám vedoucí vývoje Rod Fergusson se rozhodl reagovat. Na Twitteru uvedl, že Diablo IV bude klasická hra za plnou cenu pro PC/PS/Xbox a půjde tu o obvyklý titul dnešní doby, do nějž si budeme moci navíc zakoupit leda kosmetické předměty a pak rovnou celé pozdější expanze, či dříve bychom řekli datadisky. Nebudou tu tak žádné lootboxy a placení ve stylu Diabla Immortal či jiných F2P her. Zatím ale můžeme jen předpokládat, že Blizzard svůj slib dodrží, ostatně je tu stále nepsané pravidlo, že AAA hra za plnou cenu by rozhodně neměla obsahovat mechaniky pro monetizaci F2P titulů, což je hranice, za kterou se pokoušela sahat firma EA ve hře Battlefront 2 a tehdy dostala od herní komunity přes prsty. 
 
Diablo IV ještě nemá stanoveno datum příchodu na trh, ale měla by být chystána na příští rok, takže toto datum by už mohlo být brzy zveřejněno.  


reklama