reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bloomberg: Apple začal testovat Macy s čipy M2

15.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Bloomberg: Apple začal testovat Macy s čipy M2
Společnost Apple dle informací Bloombergu začala testovat první notebooky i desktopy Mac vybavené čipy M2. Má jít přitom o celou řadu nových SoC, a sice konkrétně M2, M2 Pro, M2 Max a M2 Ultra. 
Apple tak dle Bloombergu už má k dispozici celou řadu čipů nové generace M2, M2 Pro, M2 Max a M2 Ultra, které mají být založeny na trošku vylepšeném 5nm procesu TSMC N5P a vycházet z mobilních SoC A15 Bionic, stejně jako M1 vycházejí z A14 Bionic. O tom už mluvily starší fámy, kterým tak informace od Bloombergu odpovídají a především pak tu máme i nějaké podrobnosti, co se týče výbavy jednotlivých verzí. 
 

 
Vypadá to tak, že M2 nedostane žádná jádra navíc, čili tu stále budou čtyři výkonná a další čtyři slabší, ovšem v nových verzích Avalanche a Blizzard, takže lze očekávat, že budou mít vyšší výkon. Ovšem grafika bude mít mohutnější výbavu s až 10 jádry či jednotkami.  

Model M1 M2 M1 Pro M2 Pro M1 Max M2 Max
Výkonná CPU jádra 4x Firestorm 4x Avalanche 8x Firestorm 8x Avalanche 8x Firestorm 8x Avalanche
Efektivní CPU jádra 4x Icestorm 4x Blizzard 2x Icestorm 4x Blizzard 2x Icestorm 4x Blizzard
GPU jádra 7 / 8 až 10 14 / 16 až 16 24 / 32 až 38
Odpovídající mobilní SoC A14 Bionic A15 Bionic A14 Bionic A15 Bionic A14 Bionic A15 Bionic
Výrobní proces N5 N5P N5 N5P N5 N5P

Čipy M2 Pro pak mají mít opět osm výkonných jader, přičemž efektivní už budou namísto dvou čtyři, což nám může připomenout i chystanou generaci Raptor Lake od Intelu, které budou mít v porovnání s dnešními Alder Lake také stejný počet výkonných jader, ale více efektivních. Ale to jen na okraj. M2 Pro má dále mít stejný počet GPU jader jako M1 Pro. 
 
Nakonec se dozvíme něco málo také o M2 Max, jenž dostane stejně jako M2 Pro dvě efektivní jádra navíc a k  tomu i lépe vybavenou grafiku s až 38 jádry. Jak to bude s případně vyšším IPC či takty, to se teprve uvidí. 
 
Apple dle zdroje s těmito čipy už testuje počítače MacBook Air, levnější verze MacBook Pro, dále jejich dražší 14 a 16palcové verze a nakonec i zbrusu nové verze Mac Pro. O počítačích iMac se však nemluvilo. 
 
Všechny tyto novinky pochopitelně nemůžeme očekávat na trhu ve stejnou dobu. MacBook Air a potažmo snad i Mac Mini by měly být představeny na WWDC na začátku června, přičemž Air se pochlubí novým designem. První MacBooky Pro a Mac Mini s M2 Pro či M2 Max ale na sebe mají nechat ještě čekat a rozumné je uvažovat o konci roku. A produkty s M2 Ultra pochopitelně nastoupí ještě později, ostatně M1 Ultra se dají považovat ještě za novinku. 
 
Zdroj: 9to5MacBloomberg


reklama