reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing představil vojenský dron Loyal Wingman vyvinutý v Austrálii

5.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Boeing představil vojenský dron Loyal Wingman vyvinutý v Austrálii
Australské týmy společnosti Boeing vyvinuly nový typ armádních dronů Loyal Wingman, které patří do platformy Airpower Teaming System. Jde o první letoun za posledních 50 let, který bude mít Austrálie kompletně na svědomí.
Společnost Boeing je sice americká, má ale pobočky po celém světě včetně Austrálie. Zdejší týmy se postaraly o vývoj nového armádního dronu Loyal Wingman. Ten je součástí Boeing Airpower Teaming System (ATS), australského systému pro vojenskou obranu s celosvětovým dosahem. Loyal Wingman Advanced Development Program přinese tři prototypy armádních dronů, přičemž nyní spatřil světlo světa první z nich. Současně jde o první letoun za posledních 50 let, který byl navrhnut, vyvinut i vyroben kompletně v Austrálii.
 
Boeing Loyal Wingman
 
Celkem se na projektu podílelo 35 australských společností ze 4 zdejších států. Využívá kompozitové tělo s pryskyřicí, které je největším monolitickým celkem tohoto typu. Nejde však ani zdaleka o dron velikosti klasických komerčních dronů. Tento letoun má na délku 11,7 metru, takže je dlouhý jako typický autobus. Jeho dolet přesahuje 2000 námořních mil, což odpovídá více než 3700 km. Obsahuje spoustu senzorů pro nejrůznější zpravodajské, sledovací, průzkumné a taktické mise. Zároveň má systémy umělé inteligence pro samostatný let, dokáže také sledovat letoun pilotovaný člověkem ve stanovené formaci. Nyní probíhají první pozemní testy, nicméně ještě v tomto roce by měly být provedeny i první testy ve vzduchu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama