reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bojový robot realitou

8.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
Bojový robot realitou
Sakakibara Kikai, japonská firma, představila chodícího válečného robota. Nese jméno Land Walker a podobné šílenosti jste mohli vidět v mnoha filmech (AT-ST z Hvězdných válek) nebo v mnoha scifi válečných počítačových hrách (např. MechWarrior)....
Sakakibara Kikai, japonská firma, představila chodícího válečného robota. Nese jméno Land Walker a podobné šílenosti jste mohli vidět v mnoha filmech (AT-ST z Hvězdných válek) nebo v mnoha scifi válečných počítačových hrách (např. MechWarrior).




Dovnitř se vejde jedna osoba, která může robota o výšce 3,4 metru ovládat. Klouzavý chodící pohyb je kontrolovatelný pedály v kokpitu. Robot má také zbraně. Tento prototyp zatím střílí pouze malé růžové balónky. Docela zajímavá hračka na paintball :-)




Land Walker váží 1000kg a dokáže se pohybovat maximální rychlostí 1,5km/h, takže ani postarším občanům neuteče :-) Je poháněn čtyřdobým motorem o objemu 250cm3 (což normálně stačí pro motorku nebo Velorex). Dalšího robota také vytvořili v Japonsku, jmenoval se Enryu, ten byl rychlejší, ale k pohybu využíval pásy.




Zatím se jedná o prototyp. Tato sranda by vás dnes vyšla na $345.000, tedy na něco přes 8,5 milionu Kč a to bez DPH. Na stránkách výrobce si také můžete prohlédnout jak se robot pohybuje a střílí.

Zdroj: www.guru3d.com, www.gizmag.co.uk, www.sakakibara-kikai.co.jp
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama