reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Brazilské nemocnici unikla data 16 mil. lidí, může si za to sama

30.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Brazilské nemocnici unikla data 16 mil. lidí, může si za to sama
Úniky dat nejsou nic výjimečným, ale není příliš obvyklé, že se o jejich únik doslova postará sama organizace. Takto se to povedlo jedné brazilské nemocnici, která zveřejnila data na serveru GitHub.
Hackerské útoky a z nich plynoucí úniky dat jsou takřka na denním pořádku. Někdy jde o útok na zaměstnance společností, někdy na nedostatečně zabezpečené databáze, ale občas jde až o nepochopitelné bezpečnostní přešlapy samotných institucí. Poslední takový případ se stal v Brazílii, kde unikla data 16 milionů lidí, kteří zde měli data v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19. Celkem se objevily dvě databáze, E-SUS-VE se seznamem lidí s lehkými symptomy a Sivep-Gripe, kde jsou seznamy hospitalizovaných lidí. Našla se zde např. jména, adresy, zdravotnické záznamy i informace o osobních průkazech. Trochu nám tu ale nesedí čísla, neboť Brazílie by měla mít zatím 6 milionů nakažených. Ať tak či onak, jde o osobní data 16 milionů lidí a není až tak důležité, zda mají či nemají COVID-19.
 
Koronavir SARS-CoV-2
ilustrační obrázek, https://www.scientificanimations.com [CC BY-SA], přes Wikimedia Commons
 
Důležité je to, že se vůbec dostala ven data takového množství lidí. Zajímavé na tom je především to, že zde nešlo o žádný hackerský útok, ale tyto dvě databáze se spolu s přihlašovacími údaji dostaly na vývojářský účet na GitHubu, kde byly podle všeho zveřejněny zaměstnancem nemocnice Albert Einstein Hospital. Jeden z uživatelů, který na databázi narazil, informoval nemocnici i ministerstvo zdravotnictví. Databáze zmizely z GitHubu a byly změněny i přístupové údaje. Nyní je jen otázkou, kolik dalších lidí si všimlo této databáze, a zda se dostaly do rukou zločinců, kteří díky šíři úniku dat mohou tohoto snadno zneužít ke krádežím identity.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama