reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budou ceny desek a karet pod tlakem kvůli dražším měděným fóliím?

30.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Budou ceny desek a karet pod tlakem kvůli dražším měděným fóliím?
Máme tu další den a další zprávu o zdražování, která se tentokrát týká zvláště měděných fólií, které jsou nezbytné pro výrobu plošných spojů využívaných pro základní desky, grafické karty či prostě veškerou elektroniku využívající PCB.
Jde tu tak v prvé řadě o cenu mědi, která však vzrostla už dávno, ovšem zde nám jde především o měď v podobě rolí tenkých fólií, z nichž se vyrábí CCL (Copper-Clad Laminate) a pak i výsledné plošné spoje (PCB). Dle Digitimes (via THW) výrobci pociťují právě nedostatek zmíněných fólií, což tak pochopitelně může přinést vyšší ceny tvořených produktů.
 
Na cenu měděných fólií má vliv vedle samotné mědi také cena energií a právě kvůli kombinaci těchto faktorů se fólie nyní prodávají o 35 % dráž v porovnání s koncem minulého roku. A pak je zřejmé, že tento nárůst cen se projeví zvláště v produktech, které využívají vícevrstvé plošné spoje a to jsou zvláště základní desky a grafické karty a pak i další výkonná elektronika jako moderní herní konzole, apod. 
 
 
Každé PCB se tak skládá z několika CCL, čili substrátových desek pokrytých měděnými fóliemi tlustými typicky jen 0,035 mm (35µm, čili 1 oz vrstvy mědi (1 unce na čtvereční stopu)). Dle kalkulátoru na smicopper.com tak CCL v rozměrech ATX desky (305 x 244 mm) může nést přes 20 gramů mědi, přičemž základní desky by tak mohly ve výsledku obsahovat mezi 150 a 200 gramy mědi.
 
THW dále vypočítává, že na osmivrstvé PCB o velikosti ATX může vzhledem k cenám rolí padnout část měděné role v ceně 54 dolarů, ale to je výpočet, který opravdu nelze brát vážně a my si vystačíme prostě s tím, že ceny mědi v potřebné podobě pro PCB rostou a nepůjde o zanedbatelnou položku. Ostatně ani prosté cuprexitové jednovrstvé a jednostranné plošné spoje pro amatérské projekty už nejsou zrovna levné. 
 
Výrobci desek, karet a jiného hardwaru ale mají řadu možností, díky nimž se zvýšení cen výroby PCB nemusí na koncovém trhu projevit. A stačí se také podívat na vývoj cen desek, který na rozdíl od jiného hardwaru rozhodně neukazuje na to, že by se v tomto roce obecně zdražovalo, ale ono se kvůli měděným fóliím zdražovat v podstatě ještě ani nemohlo. Dle informací od Digitimes totiž ke zvýšení cen PCB může teprve dojít, neboť čínští výrobci CCL se mají teprve chystat promítnout vyšší ceny měděných fólií v cenách vlastních produktů, a to na začátku příštího roku a o dalším zdražování mluví ještě samotní výrobci fólií. 
 
Dá se tak říci, že tato vlna zdražování ještě k výrobcům desek a karet vůbec nemusela dospět a pokud dospěje, je otázka, zda se projeví na koncových cenách na trhu. Cena mědi přitom letos dosáhla vrcholu během léta, ale od té doby již neroste a naopak se trošku snížila, ovšem nyní se v Číně řeší spíše spotřeba energie a její rostoucí ceny.


reklama