reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budou pevné disky několiksetkrát rychlejší?

8.2.2012, Jan Vítek, aktualita
Budou pevné disky několiksetkrát rychlejší?
Ve spojitosti s dnešními novinkami o SSD Intel a Patriot vyznívá pikantně zpráva o objevu anglických fyziků z University of York, kteří přišli s novou metodou záznamu dat na plotny pevných disků, díky níž by mohly být i několiksetkrát rychlejší...
Ve spojitosti s dnešními novinkami o SSD Intel a Patriot vyznívá pikantně zpráva o objevu anglických fyziků z University of York, kteří přišli s novou metodou záznamu dat na plotny pevných disků, díky níž by mohly být i několiksetkrát rychlejší než dnes prodávané modely. Výkon pevných disků je pro běžného uživatele právě ten největší důvod k tomu, aby pokukoval po SSD i přesto, že ty mají i po nedávném významném zdražení disků vysokou cenu vázanou na kapacitu.





Pevné disky, respektive jejich hlavy, tradičně používají magnetické pole k ovlivnění malých oblastí na plotně, na jejichž polaritě pak poznáme, zda nesou základní informaci 0 nebo 1. Tento proces je v novém přístupu fyziků vedených Thomasem Ostlerem značně urychlen pomocí krátkých impulzů laseru (méně než pikosekunda), které oblast zápisu či čtení zahřeje.

Dle autorů je tato metoda schopna poskytnout rychlosti zápisu i čtení i 1000 GB/s a není nijak energeticky náročná. Naopak by takové disky měly být energeticky efektivnější v porovnání s těmi, které využívají pouze tradiční magnetickou metodu. Otázkou ale je, na čem všem by stvoření takových disků záviselo a jak dobře využitelná je tato technologie v praxi.

Zdroj: Nature.com
reklama