reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budou snad Intel Meteor Lake pouze pro notebooky?

9.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Budou snad Intel Meteor Lake pouze pro notebooky?
Letos v létě jsme se dozvěděli, že do roadmapy Intelu se měly vmáčknout jisté procesory Arrow Lake, které by měly dorazit stejně jako Meteor Lake ještě v roce 2023. To vypadalo velice podivně a nyní se nabízí vysvětlení. 
Intel nám sice zdánlivě poskytl dobrý přehled o svých procesorových plánech pro nejbližší roky, ale řadu věcí mohl také zamlčet. Jde nám přitom konkrétně o rok 2023, na který si Intel chystá procesorovou generaci Meteor Lake, první čipletovou či v jeho případě spíše dlaždicovou s využitím moderních technologií pro pouzdření. Ale tak jednoduché to asi nebude. 
 
 
Už v srpnu se ukázalo, že do roadmapy Intelu se zřejmě vtlačila další generace, a sice Arrow Lake. Ta byla označena ještě za nástupce Meteor Lake, ale právě to bylo podivné, neboť Meteory mají přiletět nejdříve v polovině roku 2023 jako vcelku zásadní novinka, a tak bychom jen těžko očekávali, že ještě do konce stejného roku nastoupí další generace.
 
 
Nyní se ale od leakerů witeken a Greymon55 dozvídáme, že Meteor Lake a Arrow Lake budou ve skutečnosti jedna generace Core, a sice čtrnáctá, ovšem první bude mobilní a druhá pak desktopová. A to už je mnohem uvěřitelnější než dvě procesorové generace vzdálené od sebe jen půl roku.
 
Intel sice stejnou věc předvedl právě letos, když na jaře uvedl na trh Rocket Lake-S a na podzim Alder Lake-S, ale to byla úplně jiná situace. Šlo tu o brzké nahrazení dosluhujících 14nm procesorů, které výkonnostně už dávno nestačily a ne o generaci, která má jako první nabídnout 7nm proces Intelu (dnes už Intel 4) a k tomu nejspíš i 3nm proces TSMC. 
 
V takovém případě by tak měly další procesory přijít až v roce 2024, a sice původně ohlášené Lunar Lake. Proč by si ale Intel měl chystat Meteor Lake pro notebooky a Arrow Lake pro desktopy a v čem by se měly lišit? Právě Arrow Lake mají totiž už využít kombinaci jader Lion Cove a Skymont, která byla přiřazena také následujícím Lunar Lake, zatímco Meteor Lake dostanou Redwood Cove a Crestmont. Vypadá to tak, že desktopové modely by mohly dostat větší, potenciálně žravější a výkonnější jádra ale krom této úvahy jinak nemáme v ruce nic.
 
Otázka také je, jak a zda se budou lišit s ohledem na výrobní procesy, přičemž za tím vším může stát také snaha Intelu využívat různé technologie, a rozdělit tak své procesorové řady mezi různé výrobní kapacity. Možné je vše, neboť dopad výrobní strategie IDM 2.0 se teprve ukáže.
 
Nakonec ještě zmíníme jednu věc týkající se počtu jader. Pokud se aktuální zdroje nemýlí, pak ten, kdo čeká na procesory Intel vybavené větším počtem výkonných jader, bude zklamán. Dokonce ani v generaci Arrow Lake jich totiž nemá být více než 8, zatímco se bude navyšovat počet slabších jader, a to na 32.  


reklama