reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost AMD: úspornější APU i 64bitové ARM

12.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Budoucnost AMD: úspornější APU i 64bitové ARM
Nedávno jsme se podívali na aktuální roadmap firmy AMD, která nehodlá v dohledné době přinést nástupce desktopových procesorů Vishera pro socket AM3+. Namísto toho se zaměří na APU a ARM, jak ukazují plány na rok 2015, jež dosud byly skryty.
V aktualitě Procesory AMD FX: čeká je přeměna v APU? jsme tedy nakousli téma blízké budoucnosti firmy AMD, která zveřejnila své roadmap pro rok 2014. Současně jsme také uvedli, že partneři firmy jsou již seznámeni s plány na rok 2015 a nyní se na ně můžeme podívat i my.




- klikněte pro zvětšení -


Co nám tedy ukazuje plán firmy AMD na další dva roky? Co se týče procesorů Vishera a APU, pak trend je jasně daný - pro desktopové procesory se nenajde nástupce ani v příštích dvou letech, čili Intel si může dát klidně pohov a v klidu si svým tempem připravovat nové generace procesorů. Vývoj se však nezastaví u APU. Hned na začátku roku čekáme Kaveri s CPU jádry Steamroller a grafikou GCN, které jsou určeny pro socket FM2+. Stejný socket i čipové sady pak budou využívat i jejich nástupci s kódovým označením Carrizo, jež nabídnou další generaci CPU jader Excavator a nižší spotřebu. Jinak ale jejich základní specifikace zůstávají stejné a právě spotřeba ukazuje na to, že se asi nedočkáme více jak čtyř procesorových jader. Patřičně zdůrazněna je také architektura HSA.

Co se týče mobilních a úsporných APU, jež jsou v kategorii Essential, pak už dlouho víme, že po Kabini bude následovat Beema. Ty přinesou výraznou změnu ve využití GPU architektury GCN a CPU jádra Jaguar vystřídá generace Puma. V prvním čtvrtletí také můžeme očekávat příchod čipů Kabini pro socket FS1B, čili půjde o APU pro méně výkonné desktopové počítače.

Jiná zpráva pak mluví o čipech Seattle určených pro datová centra a příslušné servery. Založeny budou na 64bitové architektuře ARMv8 a nabídnou čtyři nebo osm jader, vysokorychlostní paměťový kontroler pro až 128 GB paměti ECC a že jde o čipy typu SoC, pak se nelze divit ani integrovanému síťovému kontroleru pro 10Gbps Ethernet. Pro tyto procesory již Microsoft vyvíjí kernel pro Windows Phone/RT a Windows Server a podporovat je bude také kernel Linuxu od verze 3.7.

Zdroj: techPowerUp
reklama