reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost Micronu: 64GB DIMM, nové technologie i EUV

1.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Budoucnost Micronu: 64GB DIMM, nové technologie i EUV
Micron je pro USA mimořádně důležitá společnost, která představuje světově významného výrobce pamětí. My se nyní můžeme podívat na její plány, které už počítají také s využitím technologie EUV. 
Micron své plány vyjevil jako obvykle svým investorům a uvedl, že má velkou důvěru ve svůj dlouhodobý plán a naopak nemá obavy o poptávku po svých produktech. To přichází v době klesajících cen pamětí DRAM, což vytváří na jejich výrobce velký tlak, i když ti si mohli do této doby jen užívat vysokých cen a lze říci pouze to, že hody skončily. 
 
 
Micron mluví o agresivní roadmap, která počítá s brzkým zavedením dalších čtyř 1Xnm procesů, aby jich bylo celkově šest a v dohledu je také extrémní ultrafialová litografie (EUV), i když zatím se pouze zkoumají možnosti pro její využití. Ostatně od výrobců pamětí se ani neočekávalo, že budou v čele firem, které co nejdříve sáhnou po EUV. Dále se máme brzy dočkat od Micronu pamětí pro 32GB moduly UDIMM pro klientské systémy a 64GB pro servery. 
 
 
Půjde o moduly využívající nové 16Gb paměti DDR5 tvořené druhou generací procesu 10nm třídy (označovaný jako 1Ynm), přičemž Crucial a ADATA už mají k dispozici prototypy s kapacitou 32 GB. Kdy přijdou na trh hotové verze, to zatím není jasné. 
 
Micron plánuje rovněž svou expanzi na Tchaj-wanu a v Japonsku, kde se chystá vytvořit nové výrobní kapacity, a to poblíž lokality Taičung a pak u Hirošimy. Půjde o využití 3. generace procesu 10nm třídy (1Znm) na Tchaj-wanu a v Japonsku bude Micron investovat 2 miliardy dolarů do 13nm provozu. Vedle 1Znm se chystají další tři procesy stejné třídy, ale Micronu už k tomu došla abeceda, takže plynule přejde na řeckou a představí procesy 1α, 1β a 1y (písmeno gamma nám redakční systém nechce schroupat, proto jen ypsilon). Dnes je však aktuální 1Ynm proces, kterým jsou a budou tvořeny paměti jako 12Gb LPDDR4X a 16Gb DDR4. 
 
 
Později se proces 1Znm využije pro tvorbu další generace pamětí DDR, čili DDR5. Jejich produkce má odstartovat od fisk. roku 2020, který u Micronu začne letos v září a půjde přinejmenším o 16Gb paměti LPDDR5. 
 
 
Všechny jmenované procesy spoléhají stále na klasickou DUV (Deep Ultraviolet Lithography), takže kdy by mohla v případě Micronu nastoupit EUV? To můžeme pouze hádat a pokud se chystají další čtyři procesy 10nm třídy, je zřejmé, že dříve jak v roce 2023 či 24 to nebude a i tak to bude spíše později než dříve, protože Micron nikde netvrdí, že po 1y už bude hned následovat proces s EUV. V tomto ohledu tu jsou tak jiní pionýři, kteří dostanou na trh produkty vyrobené s přispěním EUV a Micron mezi ně patřit nebude a jeho přístup k této technologii je velice opatrný. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama