reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bývalý zaměstnanec Applu okrádal firmu, vrátit ji musí 17,4 mil. USD

10.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Bývalý zaměstnanec Applu okrádal firmu, vrátit ji musí 17,4 mil. USD
Jeden vykutálený zaměstnanec Applu se rozhodl si "trochu" přilepšit a několik let při nakupování součástek okrádal svého zaměstnavatele. Nyní mu musí vrátit 17,4 mil. USD a zdaleka to není vše, co má zaplatit.
55letý Dhirendra Prasad byl jedním z mnoha zaměstnanců společnosti Apple. Začal tu pracovat v roce 2008 a vydržel tu dlouhých 10 let do roku 2018. V roce 2011 se ale v rámci svého zaměstnání vydal na ilegální cestu. Jeho úkolem v nakousnutém jablku byl nákup součástek a služeb, pomáhal tedy zajišťovat funkci dodavatelského řetězce. Nicméně od výše zmíněného roku si začal nelegálně přilepšovat na úkor svého zaměstnavatele. Profitoval na různých provizích, navyšoval částky na fakturách, kradl některé součástky, příp. nechával Apple platit za součástky, které nikdy nebyly dodány. Aby toto plně fungovalo, měl své kumpány ve dvou firmách, které Applu dodávaly a o navýšené částky se tak dělili. Prasad využil znalostí interních mechanismů firmy, čímž snížil šanci, že se na celý podvod přijde. Ze svého zisku nepřekvapivě neplatil daně, takže když se na vše nakonec přece jen přišlo, začal mít problém hned na několika frontách.
 
Apple
 
Podle soudu Prasad zneužil důvěry svého zaměstnavatele a využil možností své pozice k vlastnímu obohacení na úkor zaměstnavatele. Zajímavé na tom všem je, že od Applu dostal stovky tisíc USD na odměnách a bonusech. Nyní si odsedí 3 roky ve vězení, na další 3 roky bude podmínečně propuštěn, Applu musí zaplatit téměř 17,4 mil. USD, IRS má na uniklých daních vyplatit téměř 1,9 mil. USD, byl mu zabaven majetek za 5,5 mil. USD a ještě mu k tomu má propadnout další majetek za 8,1 mil. USD. Celkově to tak dělá téměř 32,9 mil. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama