reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon zaútočí na ASML: postaví továrnu na výrobu strojů pro litografii NIL

9.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Canon zaútočí na ASML: postaví továrnu na výrobu strojů pro litografii NIL
ASML Holding NV není jedinou společností, která vyrábí stroje pro průmyslovou litografii. Druhým největším výrobcem je společnost Canon, která zahájí výstavbu nové továrny pro NIL (Nanoimprint Lithography) v Japonsku.
I když si společnost Canon spojujeme především s výrobou fotoaparátů a tiskáren, ve skutečnosti je v portfoliu tohoto výrobce mnohem více produktů. Pro mnohé může být překvapivým zjištěním fakt, že jde o druhého největšího výrobce stojů pro litografickou výrobu na světě. Trhu sice vévodí nizozemská společnost ASML Holding NV se zhruba 60% podílem na trhu, druhý Canon si však bere téměř třetinu trhu, nejde tedy o úplně malého výrobce. Problémem Canonu však je to, že svou nabídku zásadně neinovoval už velmi dlouhou dobu a jeho technologie litografie je použitelná nanejvýš pro 130nm výrobu (to ostatně dlouho ovlivňovalo i výkony snímačů ve fotoaparátech, kde konkurence vyrábí senzory pokročilejším procesem). Pro zajímavost, stroje pro litografickou výrobu má v nabídce i konkurenční Nikon.
 
Litografie
ilustrační foto, autor: IBM Research, CC BY-ND 2.0, přes Flickr
 
Poněvadž čipů je stále nedostatek a je potřeba výrazně zvyšovat výrobu pomocí pokročilejších procesů, přičemž produkce společnosti ASML je nedostatečná, Canon zde vidí potenciál na významný růst. Město Ucunomija v prefektuře Točigi se tak stane domovem nové továrny Canonu, přičemž si vyžádá investici ve výši 50 mld. jenů (8,7 mld. Kč). Výstavba začne v příštím roce a produkce by měla být zahájena v roce 2025. Nepůjde však o výrobu pomocí EUV litografie, ale pomocí NIL (Nanoimprint Lithography). Ta je vyvíjena ve spolupráci se společnostmi Dai Nippon Printing a Kioxia, přičemž dosud se kvůli technologickým problémům nedostala do mainstreamu a vítězila EUV. Nová verze by ale měla přinést o 40 % levnější výrobu a až o 90 % nižší spotřebu energie, stačit by měla až na 2nm výrobní technologii.
 
Podle serveru Nikkei Asis v roce 2022 vzroste trh s litografickým vybavením oproti minulému roku o 29 % na 180 jednotek (4krát tolik, co před 10 lety).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama