reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Caracas těží kryptoměny jak o život, bojuje tak s hyperinflací

26.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Caracas těží kryptoměny jak o život, bojuje tak s hyperinflací
Venezuela má obrovský problém s hyperinflací, který se vláda snažila řešit vlastní kryptoměnou Petro. Obyvatelé země a především hlavního města Caracas mají ale jiný způsob boje. Těží běžné kryptoměny jako o život nebo si vydělávají hraním her.
V druhé polovině února představila Venezuela svou vlastní státní kryptoměnu Petro, která byla kryta zdejší ropou a měla se stát novým platidlem, neboť se země potýká s obrovskou hyperinflací. Jen pro letošek se předpokládá inflace ve výši 16 000 %. Obyvatelé země a především hlavního města Caracas ale více věří běžným kryptoměnám. Je to pro ně jedna z cest, jak se dostat ke měně, která neztrácí každým dnem podstatnou část své hodnoty. 
 
Caracas v noci
 
na základě snímku autora: Eneas De Troya [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Flickr
 
Výhodou pro zdejší těžbu kryptoměn je to, že stát drží nízko ceny elektřiny (a jiných energií a služeb jako je např. voda, plyn, telefon i internet), takže náklady na elektřinu jsou téměř nulové, ta je zde už dnes takřka zadarmo. Za všechny výše uvedené služby dohromady se zde zaplatí v přepočtu na české koruny maximálně několik desetikorun měsíčně. Samotná těžba kryptoměn ale mnohým přináší denně alespoň nějakou tu stokorunu. Kdo má tedy počítač a připojení na internet, obvykle i těží, přestože tato činnost je ve Venezuele ilegální. Předpokládá se, že už téměř každý dům v Caracasu má nějaký ten těžební stroj.
 
Venezuelané si ale pomáhají ke stabilnějším měnám (čímž je tu paradoxně i ten bitcoin a jiné kryptoměny) i jinak. Internetové kavárny jsou např. plné hráčů online fantasy her, kteří pak prodávají předměty. Někteří také dostávají peníze od svých příbuzných v zahraničí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama