reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Carmack obviněn z ukradnutí technologie pro Oculus Rift

2.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Carmack obviněn z ukradnutí technologie pro Oculus Rift
Zanedlouho poté, co se už začaly uklidňovat vášně spojené s akvizicí firmy Oculus VR Facebookem, byl John Carmack firmou ZeniMax Media obviněn z toho, že jí ukradl klíčovou technologii, která stojí za úspěchem headsetu Oculus Rift.
Na konci března se objevila informace, že Facebook za dvě miliardy dolarů koupí Oculus VR, čili firmu stojící za očekávaným headsetem virtuální reality Oculus Rift. John Carmack, který v Oculus VR pracuje na pozici CTO, sám později vysvětlil, proč se vedení firmy rozhodlo spojit se s Facebookem. Dle něj bude trh s virtuální realitou dříve nebo později veden velkými firmami, takže pro Oculus VR tu byla jen ta otázka, s kým se spojit. Sám Carmack nepředpokládal, že to v jejich případě bude právě Facebook, ale věří, že právě ten se stane zdrojem prostředků k dosažení cílů firmy Oculus VR.





Nyní však přichází obvinění ze strany ZeniMax Media, což je herní vydavatel stojící třeba za sérií The Elder Scrolls. Ten poslal po jednom dopisu firmě Oculus a Facebook, v nichž obviňuje právě Johna Carmacka, že bez povolení použil technologii vlastněnou ZeniMaxem (kterou měl vyvinout právě Carmack, když u nich pracoval) a právě ta umožnila, aby se headset Oculus Rift stal realitou. Navíc prý nejde pouze o tento headset, ale také o konkurenční Sony Project Morpheus, který má být na oné technologii založen.

Oculus nároky firmy ZeniMax zcela odmítá a komentuje je jen jako trapné a absurdní nároky vznesené někým, kdo vycítil příležitost získat něco z dvoumiliardového obchodu. I Carmack sám se k tomuto obvinění vyjádřil. Dle něj nebyl patentován žádný výsledek práce, kterou pro ZeniMax udělal. Tato firma prý vlastní kódy, které pro ně napsal, ale nevlastní VR technologie, přičemž Oculus nevyužívá žádné kódy vlastněné ZeniMaxem.

Dnes se navíc objevila zpráva, že na svém VR headsetu začal pracovat také Microsoft. Potvrdil to Phil Spencer, který řídí divizi vyrábějící Xbox. Uvedl rovněž, že Microsoft není v této oblasti nováčkem a jeho výzkumný tým již dříve koketoval se systémy virtuální reality. Nicméně Microsoft zatím nemá nic konkrétního, co by mohll ukázat, takže je jasné, že je za ostatními výrobci poněkud pozadu.

Zdroj: Hexus.net
reklama