reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CATL postaví recyklační centrum na akumulátory za 110 mld. Kč

13.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
CATL postaví recyklační centrum na akumulátory za 110 mld. Kč
Recyklace akumulátorů je ožehavým tématem a největší čínský výrobce baterií CATL toto nenechává bez povšimnutí. Postaví v Číně obrovské recyklační centrum, které vyjde v přepočtu na 110 mld. Kč.
Společnost CATL je největším čínským výrobcem akumulátorů a také jednou z předních firem, co se týče jejich vývoje. Neopomíjí ale ani jejich recyklaci. Už v roce 2013 koupila firmu Brunp Recycling, kde se ročně zpracovalo na 6000 tun akumulátorů. Každý rok takto vyprodukovala okolo 4500 tun recyklovaných materiálů z jejich článků, ať už jde o sloučeniny niklu, manganu, kobaltu, lithia, síry a dalších (pro NMC, LCO i další akumulátory) s celkovou efektivitou recyklace 98,58 %. Celková recyklační kapacita společnosti CATL však činí 120 tisíc tun a uvádí efektivitu dokonce 99,3 %.
 
CATL logo
 
Nicméně ani taková kapacita zdaleka nebude stačit tomu, co se chystá. Akumulátory z prvních elektromobilů se začínají objevovat stále častěji a budou si žádat recyklaci. V roce 2017 šlo o necelých 28 tisíc tun, pro rok 2020 se hovoří o 200 tisících tunách a do roku 2025 to má vzrůst na 780 tisíc tun. CATL tak chce v Yichangu v provincii Hubei postavit obří recyklační centrum. Má vyjít na 32 miliard čínských juanů, což odpovídá zhruba 110 mld. Kč. Zpracovávat bude lithiové akumulátory typu LFP, NMC i LCO, výstupem bude také grafit a kyselina fosforečná. Zatím ale není jasné, kdy bude centrum dostavěno.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama