Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CAVForth: autonomní autobusy 4. úrovně začnou ve Skotsku jezdit od května

7.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
CAVForth: autonomní autobusy 4. úrovně začnou ve Skotsku jezdit od května
Loni byl oznámen 2týdenní test autonomních autobusů na trati v blízkosti skotského Edinburghu. Nyní se tyto vozy dostávají do reálného provozu. Jezdit zde začnou od května a jde o vozy s autonomním řízením na 4. úrovni.
Autonomní vozidla nejsou už jen hudbou vzdálené budoucnosti. Po celém světě je několik pilotních projektů autonomních vozů, některé z nich už dokonce jezdí bez záložního řidiče. To prozatím nebude případ služby CAVForth ve Skotsku blízko města Edinburgh. Jde o trasu dlouhou 14 mil (necelých 23 km) mezi Ferrytoll Park and Ride a přestupní stanicí Edinburgh Park Train and Tram, přičemž vede přes most Forth Road Bridge. Cílem je přepravit 10 tisíc pasažérů týdně a autonomní vozy zde byly testovány dva týdny v loňském roce. Od 15. května začne služba fungovat naostro.
 
CAVForth Alexander Dennis Enviro200AV
 
Autobusy mají schopnost autonomního řízení 4. úrovně (AV Level 4), nicméně stále zde bude záložní řidič, od něhož se ale neočekává jakékoli zasahování do jízdy. Dále tu bude "kapitán", který bude kontrolovat jízdní doklady a odpovídat na případné dotazy. Nasazena tu bude flotila autobusů Alexander Dennis Enviro200AV se 43 místy k sezení a délkou 11,8 metru. Asi bychom u takového nasazení čekali elektrický pohon, nicméně v tomto případě půjde o klasické vozy s 6válcovým dieslem. V autonomním režimu mohou vozy jet max. rychlostí 50 mph (80 km/h).
 
Služba CAVForth je společným projektem 6 společností, Fusion Processing, Stagecoach (dopravce), Alexander Dennis (výrobce autobusu), Transport Scotland, Edinburgh Napier Unversity a Bristol Robotics Lab.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.