Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Edinburghu začne jezdit 5 autonomních autobusů na SAE Level 4

29.4.2022, Milan Šurkala, aktualita
V Edinburghu začne jezdit 5 autonomních autobusů na SAE Level 4
Autonomní vozy jsou možná blíže, než si myslíme. Ve Skotsku spustili pilotní projekt autonomní autobusové dopravy, která bude jezdit trasu o délce 14 mil (téměř 23 km). Vozidla byla vyvinuta ve spolupráci několika společností a organizací.
I když si autonomní auta asi ještě dlouho nekoupíme, existuje už mnoho pilotních projektů, které jsou na 4. úrovni autonomního řízení. Před pár dny jsme vás informovali o udělení taxikářské licence společnosti Pony.ai na provoz autonomních taxíků, nyní tu máme pilotní projekt CAVForth, který bude zahrnovat 5 jednopodlažních autobusů jezdících ve Skotsku mezi Ferrytoll Park and Ride a přestupní stanicí Edinburgh Park Train and Tram přes most Forth Road Bridge. Tato trasa má zhruba 14 mil (téměř 23 km) a autobusy pojmou najednou až 36 cestujících. Plánem je převézt přes 10000 cestujících týdně.
 
Autonomní autobus Fusion Processing
 
Projekt je společným úsilím vládního Centre for Connected and Autonomous Vehicles (CCAV) a společností Fusion Processing, ADL, Stagecoach a Transport Scotland. Fusion Processing se např. postaralo o senzory a řízení. Prozatím tu bude stále záložní řidič a druhým členem posádky pak "kapitán", který bude ve voze odpovídat na dotazy cestujících a starat se o ně. Test autobusů, které jsou na 4. úrovni autonomního řízení (SAE Level 4), bude trvat 2 týdny.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.